logo

Aktuelt

Les aktuelle saker fra Håndverksinstituttet.

Ledig stilling: Stipendiat i tradisjonelt håndverk

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet lyser Håndverksinstituttet ut en treårige stipendiatstilling i tradisjonelt håndverk.

Keramiker på jakt etter mineraler og minner

Vår tidligere stipendiat Sissel Wathne har flyttet keramikkverkstedet sitt fra Røros til Lillehammer. Der skal hun videreutvikle stipendiatprosjektet med støtte fra Innlandet fylkeskommune. Keramikeren skal utforske Gudbrandsdalen for å finne nye råmaterialer – og fortelle nye historier.

Seminar: Smijernsbeslag på norske middelalderkirker

Velkommen til  seminar i prosjektet Smijern i middelalderen.
Tid:   12. og 13. mars 2025
Sted:  Maihaugen, Lillehammer 

Seterkultur og bunadsfest i Paraguay

UNESCOs 19. komitemøte for immateriell kulturarv var i desember 2024 lagt til Paraguay, med nær 1000 deltagere til stede. På møtet deltok både representanter fra statspartene som har ratifisert 2003- konvensjonen og de av UNESCO akkrediterte NGOene. Norsk håndverksinstitutt har vært akkreditert som rådgivende organisasjon til UNESCO siden 2009, og var valgt inn i UNESCOs Evaluation Body 2016−2019.

Løfte håndverket høst 2024 -Håndverk og det digitale

6. november ble høstens Løfte håndverket arrangert, via Teams. Det var rundt 100 påmeldte. 
Under webinaret fikk vi en rekke innspill om håndverket og det digitale.

Stipendiatsamling på Lillehammer

Kan en båndvever lære noe av en båtbygger, og hvorfor i alle dager skal en modist smi en ildrake? 

Kristina – tømrer

Kristina Løland (25) er hospitant i tømrerfaget. Hun har praksis på «eventyrmuseet» Villa Fridheim i Noresund – et av Norges største og best bevarte hus i sveitserstil. 

Varmt møte med smeder

Norsk håndverksinstitutt har stipendiater rundt i hele landet, forrige uke var vi i Rogaland på verkstedbesøk. Her møtte vi vår stipendiat smeden Ida Skjæveland Moi, og hennes veileder Torgeir Henriksen.

Heidi – gullsmed

Heidi Nymoen Olsen (23) fra Elverum er hospitant ved Varanger samiske museum i Nesseby i Finnmark. Fra september til mars skal hun fordype seg i gullsmedprodukter i samisk drakttradisjon.

Fargerike utfordringer i verneverdig fag

Hun ble frarådet å gjøre det, men Stine Rudi Standal tok opp arven etter oldemor og ble modist. Nå er hun inne i sitt tredje og siste år som stipendiat ved Norsk håndverksinstitutt. Standal bruker stipendiatperioden sin på å løse utfordringer i et sterkt truet fag.