logo

Aktuelt

Les aktuelle saker fra Håndverksinstituttet.

Dronningen deltar på håndverkskonferanse på Maihaugen

Hennes Majestet Dronningen kommer til konferansen Løfte håndverket på Maihaugen 6. mai. Arrangementet har Riksantikvarens nye håndverksstrategi som hovedtema. Dronningen skal delta på konferansen, møte tradisjonshåndverkere og organisasjoner.

Løfte håndverket - vårseminar 2025

Tema: Riksantikvarens håndverksstrategi
Tid: 6. mai kl. 09:00-16:30 
Sted: Maihaugsalen, Maihaugen, Lillehammer
Samlingen arrangeres av Norsk håndverksinstitutt i samarbeid med Riksantikvaren
 

Fagdag for tradisjonshåndverkere

Tid: Onsdag 7. mai kl. 08:30-15:30
Sted: Maihaugsalen, Maihaugen, Lillehammer
Arrangør: Norsk håndverksinstitutt i samarbeid med Tradisjonshåndverk opplæringskontor, Museene i Akershus. 

Fortsatt støtte fra Riksantikvaren til takrytterprosjektet

Riksantikvaren støtter takrytterprosjektet med ytterligere 900 000 kroner for årene 2025 og 2026. De har tidligere gitt 500 000 til gjennomføring av prosjektet.

Immateriell kulturarv og væpnet konflikt

7. april arrangeres webinaret “Immateriell kulturarv og væpnet konflikt» med innledere fra Ukraina, Uganda, Colombia og flere andre land. 

Etterspurt jernaldersmed

Smeden Christian Bjotveit (26) er nylig ferdig som hospitant i prosjektet vårt Ungt tradisjonshåndverk. På Jernaldergården i Stavanger har «jernaldersmeden» trollbundet skoleelever og andre besøkende. Museet er så fornøyd med innsatsen at han er innleid til sommersesongen. 

Spleiselag av båtbyggerkunnskap

Det er rundt 150 år siden det eksisterte en levende tradisjon for bygging av sunnfjordbåter. Nå er sunnfjordbåten i ferd med å gjenoppstå i et naust på Litle Færøyna ytterst i Sognefjorden. 21-åringen Espen Tonning har en sentral rolle i en byggeprosess som handler om langt mer enn å bygge båt.

Velkommen til to innholdsrike dager i håndverkets tegn på Maihaugen!

Den 6. og 7. mai samler vi Håndverks-Norge på Lillehammer. Vårens Løfte håndverket blir i år etterfulgt av en inspirerende Fagdag for tradisjonshåndverkere

Arven etter Magnar Storbækken

Magnar Storbækken (1956-2022) fra Tolga var i mange år «hoffleverandør» av tradisjonsinstrumenter til det norske folkemusikkmiljøet, og på slutten av sitt liv den eneste profesjonelle instrumentmakeren som lagde disse instrumentene i Norge. Ved siden av lur- og bukkehornproduksjon ble han også en viktig produsent av ulike fløyter og klarinetter, som seljefløyter, jotunfløyte, bein- og hornfløyter, meråker- og østerdalsklarinett og vollaklanett.

Keramiker på jakt etter mineraler og minner

Vår tidligere stipendiat Sissel Wathne har flyttet keramikkverkstedet sitt fra Røros til Lillehammer. Der skal hun videreutvikle stipendiatprosjektet med støtte fra Innlandet fylkeskommune. Keramikeren skal utforske Gudbrandsdalen for å finne nye råmaterialer – og fortelle nye historier.