logo

Aktuelt

Les aktuelle saker fra Håndverksinstituttet.

To nye stipendiater

Stipendiatordningen i tradisjonelt håndverk legger til rette for at erfarne håndverkere kan fordype seg i sine fag i en treårsperiode. Hvert år ansetter vi to nye stipendiater, og i år falt valget på en tømrer og en storurmaker. 
 

Ledig praksisplass for båtbygger og tømrer

Vi har to ledige hospitantstillinger for en ung tømrer/snekker og en båtbygger. Øvre aldersgrense er 25 år, men det er mulig å søke om dispensasjon fra aldersgrensen.

Seminar om fortelling og levende kulturarv

Velkommen til seminar om fortellerkunst og levende kulturarv på Maihaugen den 26. mai 2023.
Opplev et mangfold av historier og fortellere. 
Arrangeres i samarbeid med Norsk Litteraturfestival.

 

Smiing på Mesnadagen

Det var store kontraster i handlestrøket Mesnakvartalet på Lillehammer da museumsbonden og smeden fra Maihaugen tok turen ned til sentrum i anledning «Mesnadagen». Mens klesbutikkene holdt moteshow, så fyrte smeden opp i essa, og samarbeidet med bonden om å sette sammen ei ny treharv. 

Stipendiatsamling i Hardanger

I år la vi vårens stipendiatsamling til Øystese ved Hardangerfjorden. Det ble et tettpakket program med godt vær og mange gode samtaler underveis

Nyansatt medarbeider

Birgit Sildnes er ansatt som prosjektkoordinator i prosjektet “Ungt tradisjonshåndverk” til utgangen av 2025. 

Løfte håndverket - vårseminar 2023

Tema: Håndverk i nord
Tid: 6. juni 2023, kl. 10.00-17.30
Sted: Museumssalen på Tromsø Museum, Tromsø

Samling med tema bokkonservering for håndbokbindere og papirkonservatorer

Rapporten Kirkenes særskilte verdier – Kartlegging av omfang, tilstand og kritisk kompetanse ble utgitt av Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) i 2022. Rapporten estimerer omfanget av ulike gjenstandsgrupper i kirkene, tilstand og kompetanse som trengs innen håndverksfag og konserveringsfag. 

Satsing på gjørtlerfaget

I kjølvannet av rapporten Kirkens særskilte verdier gjør Håndverksinstituttet en ekstra satsing på gjørtlerfaget. I dag er det bare to gjørtlere igjen i Norge som praktiserer dette verneverdige tradisjonshåndverksfaget. Du finner begge to i Håndverksregisteret. 

Seminar om middelalderlaft og -loft

Den 21. og 22. mars inviterer Maihaugen, Norsk håndverksinstitutt og Bygningsvern - museumsnettverk for tradisjonshåndverk til seminar om middelalderloft på Maihaugen, Lillehammer.