Trekøll er smedens beste venn
Å smi i trekøll er flott, å smi i egetprodusert køll er helt konge!
Trekøll, smedens brensel og smedens beste venn.
I den siste tida har jeg jobba mye med å finne ut om trekøll og framstilling av dette for smiebruk.
Jeg tror ikke på strenge oppskrifter, men jeg tror på å ikke gi seg. Ikke gi seg før du ser resultater av ditt arbeid.
Resultatene har ikke uteblitt, både de veldig dårlige, dårlige, bra og meget bra.
Det hele begynte med at jeg grov ei grop i bakken bak smiehuset, tente bål i gropa, fylte på med ved og avsutte med et lokk på topp. Skjøv lokket att og fram for å strupe bålet passelig.......
Noen ganger brant alt opp og aske var resultatet, noen ganger, ble det bare lett forkølla trebiter, men ingen skikkelig køllhaug.
Jeg fikk så tak på en utgått varmtvannsbereder, modifiserte den ved å skjære av toppen og lage et passende lokk. Plasserte hele greie lett nedgravet i bakken bak smia, heiv oppi ved og fyra et dugelig bål, satte lokket på og venta på noe godt, trekøll!!!!!
Strupa nok for mye og forkølling skjedde ikke i full monn, prøvde mange ganger og dager til, justerte på varme, ved, vedtype, veddimensjonering, trekkforhold. Endelig etter stor utprøving og masse feiling, skjønner jeg i hvertfall litt av trekøllets mysterium.
Veden må være tørr, og ikke for grovkløyvd.
Veden må ikke stablast for tett i mila.
Det må være lystig og god fyr imila før du struper den.
Du må ikke strupe så mye at køllinga stopper opp.
Passelig med innluft og utluft.
Køllarøyken er hvit.
Når røyken er hvit «går»mila.
Grannaveden køllær lett, og gir lett fint køll som gløder helt igjennom.
Fint å bruke tettgrodd gran.
Furu går også bra.
Prøver også andre treslag, som bjørk
Og så kommer det magiske momentum, åpne mila, se det deilige køll, bære det 4 meter bort til smie avlen, fyre opp og smi i eget køll, da snakkær vi!!!!
Se også
Dokumentasjon 2
Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.
Dokumentasjon 1
Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?
Smeden og smia
Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....
2018 og smeden
Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.
Klang i tre, skog i ro, Italia og Paneveggio
Paneveggio medio oktober 2017. En skog full av 40 meter høye grantrær. Klangtrær til strenginstrumentenes lokk. Var det her han var, den gamle mester for å hente sin gran? Eller kan vi i dag like godt hente grana i den trøndske grannaskauen?