logo

Sideblåst

Publisert:
05.02.2017

Etter besøket hos smeden Mattias Helje har jeg tenkt litt. Noe bør forandres i Myhresmia, alt kan ikke være ved det samme. Ilden, smeden beste venn, bør få mer oppmerksomhet. Jeg har i alle år smidd med en underblåser, dvs at luft kommer opp i bånn av essetrauet. Stort sett er alle de gamle esser utstyrt med sideblåst, dvs at luft kommer fra ei side inn i trauet.

Mattias og jeg smidde med både underblåst og sideblåst. Det er noe med sideblåst, luft kommer godt inni imidten av trauet, støter mot trauveggen for så å stige til værs. Da vi smidde øks med sideblåsten ser vi hvor fint emnet ligger i essa og trekker seg så varm som du bare har behov for.

Ved avlssveisen er Mattias en mester å plassere emnet akkurat passe høyt, slikt at øksa ligger i et syrefrtitt(oksygenfritt) miljø. Da har vi mye større sjanse for at essesveisen skal lykkast. Jeg ser at dette er en er en veldig gjennomprøvd strategi, jeg mener vi har jo hatt dette i flere tusen år og da selvfølgelig kombinert med ulike bæljer etter tid, sted og rom.

Mattias og jeg er skjønt enig om at vi bør legge om til sideblåst kombinert med godt trekull. Trekullet bør ha de kvaliteter en smed setter for det gode kull, frisk fin farge, sydende varmt!

Vi har snakket om å lage et prosjekt der vi lager vårt eget trekull, ei stor og god mile, som skal brennes i skogen over en ukes tid, å produsere eget trekull var en del av smedens arbeidsoppgaver. Det kunne vel være moro!!!!!

Vel hjemme i Myhresmia reiv jeg ut mine to trau og starta riving og gjennom bygging av sideblåst.

Hogde opp det støpte bordet.

Laget ny fot for trauet.

Sveisa inn ei ny plate til å legge traut i.

Legger i et 2" rør til luft, smidd kont tilpasset Boforsformen (avlssteinen) med1" hull ut i trauet.

Bygger opp essetrauet med ildfast stein 35 x 30 cm area.

Dybde 1 handbredde under hullet og 1 handbredde under hullet.

Så legges stein på stein og essebordet slettes ut.

Oppe på smiformen legges en klakk for å få større høyde.

Oppe på klakken lager jeg til et avtrekksrør som går inn i hetta.

Så nå er det bare å fyre opp!

Dette kan bli riktig bra!

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.