logo

Navargut 1

Publisert:
22.05.2017

Navaren har fått hvile litt, men nå er jeg tilbake for fullt med navarsmiinga. I skrivende stund har jeg akkurat hatt en navarsamtale med min læremester Johannes Hallvard Fosse. Johannes er en ungdommelig bruker av Iphone, samtidig som han røtter tilbake til Håvamål omtrent.......

Johannes går i sitt enognittiende år.......

I dag diskuterte vi navarskjæret på de store navarane, altså de fra 5/4" og oppover, 1 1/2", 1 3/4" osv.

Hva er da viktig, jo, skaff deg nok gods i opptaket, der navaren er størst, du kan gjerne stuke opp et 7/8" stål til 1" for å slå ut et et skjær til 1 1/2". Dette er enkelt, men ikke lett!!  Eventuelt kan du bruke grovere dimensjon og smi ned leggen, slik at navaren blir pen og proporsjonert.

Å vri en slik stornavar er et godt stykke arbeid, Johannes sier forresten ikke vri, han sier rulle opp!! Både Johannes og far hans brukte ei rørtang når de skulle få has på disse "storgutane". Å rulle opp navaren med ei lita knipetang blir for spedt, må ha noe med mere drag i. Johannes Ingvald Fosse brukte gjerne ei smidd spesialtang , lik en stor knipetang med ikke for skarpe kjefter, skarpe kjefter gjør merker på navarskjæret!!

En annen ting er navardoren, den du har i ambolten får å forme navarskjæret, viktig er at den  har noenlunde rette sider og god avrunding på toppen.  Hvis navardoren er for vid utover sidene, vil det være mere vrient å få navarskjæret til å ligge støtt og godt under utsmiing.

Dette kan Johannes og jeg snakke om i sju lang og sju breie, som et gammalt ektepar  i godlune!

Har du vært borte fra navarsmiinga på ei stund, tar det litt tid, før du kjenner at du er på rett spor og navaren blir slik du veit at den skal være:

Et kont og fint skjær

En fin fordeling av stål i navarskjæret, med en god og kraftig rygg

En god vridning som ruller opp skjæret og har god stigning 

Skjæret må ha en god spongang

Odden må være lengst fram i verden

Framskjæret må ligge over bakskjæret hele veien

Alt skal  være rett, kont og skarpt

Prøv sjæl

Lykke til!!

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.