I smia
I smia er det godt å være. Som smedstipendiat får jeg tid til å boltre meg med navar, øks, pjål, tappjarn, høvelstål og mye annet tradisjonsverktøy for tømrer og snekker. Alltid stålsatt, alltid smidd mest mulig originalt og opprinnelig, alltid tro mot tradisjonen, trur eg.....
I smia ønsker jeg å konsentrere meg om navarsmiing. Jeg har en enestående mulighet til å lære meg dette enkle og kompliserte verktøy av mesteren sjøl, Johannes H Fosse. Han har navaren i hode, i kropp og hender. Han har lært det av sin far Hallvard, som var en framifrå navarsmed. Hallvard hadde smiinga i blodet fra sin far igjen.
Johannes bestefar bygde og starta Fossesjøsmia i 1840, og dette er faktisk en av de meget få, kanskje eneste, som har vært i kontinuerlig drift siden 1840.
Johannes er en framifrå god navarsmed, med stor menneskelig innsikt og stor pedagogisk dømmekraft. Å komme til Johannes er lett, men for meg å lære meg navaren er komplisert. Jeg har stått mange år i smia med øks og tappjarn, men navar har det blitt heller lite av.
I møte mellom mester og lærling(les myhresmeden) oppstår en en spesiell læresituasjon, plutselig er jeg så og si på bar bakke, og jeg føler meg litt ukomfortabel ved å være så hjelpeløs. Johannes forstår dette intuitivt og lar meg få tid. kommer tid kommer råd, kommer tålmodighet kommer ferdighet, kommer ferdighet kommer innsikt, kommer mer kommer navar......
Dette har du godt av sier min faglige veileder, doktorstipendiat i tømrer/snekkerfaget, Roald Renmælmo. Og jeg er redd for at han har rett. Det er nettopp i denne ustrekkeligheten at nye ting oppstår, at smiing av navar kan bli til en riktig god navar. Jeg ønsker at jeg skal havne i en flytsone i navarsmiinga, jeg er ikke der nå , kanskje jeg aldri kommer dit, eller kanskje havner jeg der en vakker smedtorsdag på våren i 2017???
Jeg vet hva det er å være i flyt, har kjent det noen ganger når den store bila akkurat går min vei og hvert eneste hammerslag er rettet mot et fasttømret mål som driver arbeidet i gjennom som et takstfast damplokomotivt mot endestasjonen i det fjerne. Moro og frydefullt er det.
Se også
Dokumentasjon 3
Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.
Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.
Dokumentasjon 2
Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.
Dokumentasjon 1
Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?
Smeden og smia
Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....
2018 og smeden
Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.