logo

Glepp og sprett, smi og sveis, slå og form!

Publisert:

Tror og mener at jeg kanskje har kommet et steg videre i min smedforskning. Å arbeide systematisk utifra en original gleppøks gir gode verktøyspor, og metodikk og hjelpevektøy begynner  å gi smeden de svar han trenger for å gå videre i øksesmiinga.

Jeg har prata en del med den svenske smeden Mattias Helje, og han ga meg to gode råd. Det første råd var å få laget en tverksett, til å smi og forme overgangen mellom fal og økseblad. Denne tverksetten samler stålet, og derigjennom letter essesveisarbeidet på nevnte sted.

Det andre råd han ga meg var å stålsette øksa med en såkalt skarvsveis, som betyr at jeg smir ut øksebladet i tilnærmet grov og tjukk form, for så og legge både verktøystål og blautjern oppå.

Dette holdes fast en en grov og god tang, for så og foreta en heftsveis,  da sitter stålet noenlunde fast før ytterligere essesveis utføres!

Takk for gode smedråd, Mattias

Under utsmiing av emnet, 150x130x15, er det viktig at jeg først måler ut 90mm i falens bakant, for så og lage en kraftig markering på hver side av disse 90mm.

Veldig viktig ved utsmiing er å bruke en tung hammer,2kg,for å lage et kraftig nedsett, slik at øksa er ca 60mm brei i underkant av øyet.

Falen smies jamt og fint ut i bakkant slik at falen der er ca 150mm før øksa foldes, nakkedelen er nå ca 110mm lang.

Når øksa foldes , er det viktig at ho blir smidd så tett som mulig før essesveis, så sveises under øyet først, dernest brukes tversetten for å lokke og samle materialet under falen, før sjølve  falen sveises. 

Det er overmåte viktig at falbretten  er godt utsmidd, og tynn ut mot enden!!!!

Jeg sveiser på hornet, (ikke lett, men moro lell), husk da på at eisa må være rein og fri for slag, nb,nb!!!!!

Så kommer skarvseisen med påholden(tang) stål og jern, så utsmiing, finsmiing, tverking og kvarking, bruker amboltstikker(skrustikke og gode tverksett)

Så kommer resten.......

Mer øks i morra

Mer å lære

Alltid underveis

Moro!!!!!

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.