logo

Riebangolleavvi - kråkesølvbelte

Publisert:
07.03.2017

På Norsk folkemuseum i Oslo, som jeg besøkte før jul, fikk jeg studere gamle kråkesølvbelter. Beltene er fra Øksfjordområdet, og ble samlet inn i 1910 av emissær Bertrand Nilsen, som leverte beltene, ei lue og to kofter til Etnografisk museum, og som senere ble overført til Norsk folkemuseum. Dette kan man lese mer om i boka ”Vår folkedrakt” skrevet av Gry Fors og Ragnhild Enoksen.

Boka "Vår folkedrakt" får man ikke tak i lengre, men det går en kampanje på facebook for å få trykt opp et nytt opplag av boka, sida heter ”Samiske kofter”, anbefaler alle å støtte kampanjen!:) Det er fin og informativ bok:)

Man kan også lese mer om sjøsamiske klær og leveforhold i bøkene ”Sjøsamene” av Anders Larsen og ”Lappenes forhold” som Samisk språksenter i Kåfjord har gitt ut.

Det var utrolig interessant å se disse gamle beltene som jeg bare har hørt og lest om. Ved besøket på Norsk folkemuseum fikk jeg studert de, målt og tegnet av mønstrene. Det gav meg et nytt innblikk i hvordan de ble laget en eller annen gang på 1800-tallet, mest sannsynlig ble de sydd av kvinner og nå fikk jeg holde de samme beltene, det var en veldig fin opplevelse. Jeg tenkte på hvilke arbeidsforhold de hadde, hvilke redskap de brukte og hvilket lysforhold de hadde til å sitte og sy de bitte små stingene og klippe eller skjære ut de små bitene. Jeg sitter med mitt store arbeidsbord, min gode spotlight, taklys, spisse små sakser og pinsett, og limpapir til å holde bitene på rett plass og på rett linje. Dette hadde ikke de kvinnene. Beltene var brukte, de bar preg av å ha levd og var ikke linjerette, men de var utrolig fine og fargerike. 

Jeg fikk lyst til å oppleve og gjøre erfaringer med hvordan disse kvinnene hadde jobbet når de sydde beltene, så jeg ville lage en kopi på samme måte som jeg kunne se at de var sydd. Jeg skulle ikke bruke de små saksene mine, heller ikke linjaler eller strykejern og limpapir. Jeg skjærte ut biter med kniv, la de på etter øye- og fingermål, og sydde på den samme måten som jeg så på beltene. 

Jeg har kopiert et av beltene. Beltet er fra Ullsfjord i Loppa.

Her er min versjon av beltet. Dette beltet er på vandreutstilling nå. Med start på Tråante 2017.

Noen bilder av prosessen

Jeg må også fortelle at dette beltet som jeg har sydd en versjon av er også sydd tidligere. Etter kofteprosjektet, som ble gjennomført på 90-tallet, sydde Kjellaug Isaksen, fra Manndalen, et slikt belte til Lars Nilsen, som den gang var representant på Sametinget. Slik er dette beltet i dag, godt brukt. Jeg skal skrive mer om dette beltet senere, Lars skal få fortelle meg beltets historie:)

Les mer om Manndalen og sjøsamene på denne sida

http://sjosamene.nordligefolk.no/

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Studiereise til samene på Kola-halvøya

23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?