JORUNN LØKVOLD - DUOJÁR

Jeg er nå inne i mitt andre år som håndverksstipendiat. Gjennom mitt stipendiat skal jeg fordype meg i tradisjonell kystsamisk drakttradisjon langs kysten av Vest- Finnmark og Troms.

Ved å arbeide sammen med dyktige duodjiutøvere, besøke museer og gjøre studier av gamle gjenstander og annet kildemateriale,  får jeg anledning til å lære mer om og fordype meg i de gamle tradisjonelle håndverksteknikkene. Gjennom det praktiske arbeidet får jeg utvikle og bevare disse.

Gjennom rekonstruksjon av bevarte plagg og tilvirkning av råmaterialer utforsker jeg materialene, sømteknikkene og utforming av spesielt kofter, belter og luer. Jeg vil gjennom hele prosjektet ha et spesielt fokus på kråkesølvteknikken, en gammel applikasjonsteknikk som er spesiell for vårt samiske område. Jeg vil også reise til andre samiske områder, som f.eks. Kola-halvøya i Russland for å undersøke hvordan håndverket lever der.

Mitt prosjekt handler om å bli en god og trygg duojár.

Med fokus på skinn, ull, arbeidsteknikker, tilpasninger og formspråk, vil jeg bidra til å gi dem nytt liv og til å styrke vår sjøsamiske identitet.  

 

Årsrapport 2018

Dorká - saueskinnsdork

Årsrapport 2017

Sjøsamiskekoftebelter med kråkesølvdekor - riebangolleherven

Årsrapport 2019

Krager med kråkesølvdekor til
Dorká og Silbaráhka

KONTAKT

Mail: Jorunn Løkvold 
Mobil: +47 920 13 567

 

 

DUOJÁRENS BLOGG