Riebangolleavvi - Kråkeøsølvbelte anno 2017
Her er bilde av det samme beltet som jeg skrev om i forrige blogginnlegg, men nå er den sydd opp slik jeg ville sydd den i dag, i 2017-stil. Ganske stor forskjell, både i dekor og i utforming. Mens de gamle beltene var laget for svært smale midjer, gir dagens belter rom for både å utvides og å strammes inn, veldig praktisk.
Dette beltet skal på utstilling på Lillehammer i forbindelse med feiring av Lillehammer Museums 20-års jubileum i september i år.
Under følger noen bilder av arbeidsprosessen:
Jeg har ikke tatt med bilder fra selve dekoreringen av beltet. Dekoren bestemmes utfra mål av beltet. Man deler beltet inn i rapporter, syr hjelpelinjer og bestemmer hvilke farger og mønster man vil ha på beltet. Mønsterdelene/bitene klippes ut etter mønsteret man har bestemt. Når alle deler er ferdig klippet, og kråkesølvet er lagt der man ønsker det, strykes delene fast på beltet og festes på maskin eller for hånd. Jeg stryker på 2 lag vlisefix på alle små deler, slik at hullene hvor kråkesølvet skal sitte ikke skal revne/bli utvidet under bruk. På maskin syr man bitene fast med liten sikk-sakk søm, ved håndsøm festes delene med overkaststing. Dette blir sydd med tråd i samme farge som bitene. Tilslutt syr man på pyntesting med muolinégarn, nå syr man attersting for å få et fint resultat.
Innmat og bakdel lages ferdig før man begynner monteringen av beltet. Jeg syns det kan være fint med blomsterstoff på baksiden. Innmaten består av 2 lag vadmel.
Jeg har sydd delene fast med maskin,men stiklingene i kontrastfarger har jeg sydd for hånd. Jeg syns det gir et mer levende uttrykk da, og samtidig er det litt tidsbesparende å sy noe på maskin. På bildet syes framdel og bakdel sammen med overkast-sting, før skinnkanten skal syes på.
Skinnkanten er garvet reinskinn, og syes på med ime/skinnål og vokset tråd. Kanten syes fast med tråklesting, først på fremsiden, deretter brettes kanten over på baksiden, og syes fast på samme måte.
Skinnkanten syes fast med små sting rundt kanten. Tilslutt skjules sømmen med en rød ullgarnsstikling, ulltråden festes med overkaststing.
Jeg har selvfølgelig laget beltehempe, snorer og bånd til å feste beltet med, det skriver jeg ikke mer om nå, men en gang senere.
Se også
Siste blogginnlegg fra Kolaturen
JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya
Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.
Mini-kurs i perlebroderi
En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3
Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.
Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...
Besøk på det historiske museum i Lovozero
På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...
Studiereise til samene på Kola-halvøya
Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?