logo

Belter på Tromsø Museum - Universitetsmseet

Publisert:
17.06.2017

Jeg har vært å besøkt Tromsø museum, der fant jeg to gamle, interessante belter. Beltene er utstilt i den faste utstillingen om samer. 

Dette er belter som er svært like de kråkesølvbeltene jeg så på Norsk folkemuseum tidligere. På disse to beltene her er det ikke spor etter kråkesølv selv om utforminga er lik beltene med kråkesølv.  Det finnes lite informasjon om beltene, de fins i den samiske samlingen og "ukjent sted" og "Innsml. Qvigstad" er omtrent alt. I beskrivelsen av beltene er ikke kråkesølv nevnt, så man vet ikke om hvorfor disse er uten kråkesølv. Det kan være at syersken ikke hadde kråkesølv for hånden eller kanskje bare valgte å ikke bruke det. I mangel av kråkesølv, så var det kanskje vanlig at det ble erstattet av kontrast farge i dekoren.  

 

Det håper jeg at noen av leserne kan fortelle meg mer om, om de kjenner til lignende belter med eller uten kråkesølv i dekoren, så vil jeg gjerne ha tilbakemeldinger om det.

Jeg vil også gjerne komme i kontakt med folk som vet noe om kråkesølv – riebangolli – riebansilba - kattguld eller glimmer i bruk, enten på klær eller på gjenstander, gi meg gjerne tilbakemeldinger!

Jeg kom nylig over en fortelling om at kråkesølv var blitt  brukt i dekoren i dåpssmekker til barn for å beskytte mot onde ånder, det var ikke i samisk område men sørpå et sted, fins det lignede fortellinger i Sápmi?

Jeg kopierer et av beltene, syns det er interessant å prøve ut denne måten å sy koftebelter på. Det hadde vært fint å finne ut mer om beltene, men det er en utfordring siden det er dokumentert lite da de kom inn til muséet. Det var registrert med ”kvinnebelte” på det ene. Det er interessant, fordi det har blitt slik her at sammenhengende mønster sies at er ”herrebelte” og ikke sammenhengende dekor er for kvinner. Disse beltene forteller noe annet…så kan man lure da, hva er rett og hva er galt…eller var det ikke forskjell på herre- og damebelter før i tiden.

Beltet på bildet jeg kopierer er ca 80 cm langt og 4,5 cm bredt, så det passer fint til en dameJ Det kan se ut til at dekoren er sydd på maskin, mulig gammel sveivemaskin, fordi stingene er ujevne, men likevel rette nok til å ikke være håndsøm. Å sy på maskin er tidsbesparende og mindre arbeidskrevende enn de kråkesølvbeltene vi vanligvis syr i dag. Dette beltet, som er uten kråkesølv, går fort å sy.

Om dette er belter som er brukt i området Nord-Troms og Vest-Finnmark, fra Tromsø og mot Alta, så kan dette være en modell for å lage belter til våre kofter. Kanskje det kan bli innført ”hverdagsbelter” til våre hverdagskofter, lette sommerkofter, arbeidskofter…mer tilgjengelig, mer i bruk og mer synlig.

Kontakt meg gjerne om kråkesølv i bruk, på mailadr: jorunnlokvold@gmail.com

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Studiereise til samene på Kola-halvøya

23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?