logo

Avhåring og alungarving av lammeskinn

Publisert:
26.09.2018

Hvitt skinn har vært sett på som noe ekstra fint, og brukt til spesielle typer klær eller bruksting. Kråkesølvbeltene, kunne være kantet med hvitt, avhåret bukskinn fra sau. Disse beltene ble brukt som stasbelter. 

Hvitt skinn blir også i dag brukt sjeldnere i duodji enn vanlig brunt skinn. Det hvite skinnet brukes ofte som små detaljer, som innlegg i sømmer eller annen form for pynt. Hvitt skinn blir lett skittent, så det passer til penbruk.

Avhåring av skinn gjøres ved å holde skinnet fuktig over tid, til hårene løsner. Det vanligste og letteste er å legge ferskt skinn i en elv. Det kan også legges under sneen om våren eller det kan gjøres innendørs ved å legge skinnet i en plastsekk, og holde det fuktig der til hårene løsner.

Det kan ta omkring to til tre uker før alt håret har løsnet. Skinnet bør ikke være saltet på forhånd, da kan det være vanskelig å få pelsen til å løsne. Avhåring kan også gjøres i saltvann, men prosessen kan da ta noe lengre tid.

Etter avhåring garves skinnet med alunsalt og fin- eller grovsalt. Dette kan være ferdig på et døgn. Etter garving kommer tørke- og mykgjøringsprosessen, hvor skinnet tørker mens det strekkes og bearbeides med hendene. 

Her har jeg lagt et skinn i sjøen for avhåring, men da jeg kom for å se til det, lå tauet med en liten bit på land og resten av skinnet var spist opp. Kanskje lurt å bruke et lodd for å holde skinnet under vann.

Et annet skinnet avhåret jeg innendørs i plastsekk.

Skinnet ble da fuktet hver dag med vann og litt grønnsåpe (for å fjerne litt lukt) helt til alt håret løsnet.

Hvis man ikke har tid å avhåre ferske skinn kan de henges de opp til tørk eller fryses ned.

Etter avhåring skarpes skinnet med Jiehkku (skinnskrape). Jeg hadde ikke en jiehkku, så jeg brukte en Ulu, som er en grønlandsk kvinnekniv.

Her er mitt hjemmegarveri.

Det ene skinnet ligger i alunsalt og finsalt og det andre i alunsalt og grovsalt.

I finsaltblandingen lå skinnet i to ganger 30 min, med skraping og skifte av vann i mellom halvtimene. I grovsalt lå skinnet et døgn. Skinnet ble ikke smurt etterpå, kun strukket tørt og mykt.

Skinnet i finsaltblandingen ble mykere enn skinnet i grovsaltblandingen, men luktet mer av sau.

Ingen blålig rand

 

Skinnet henges til tørk og skrapes igjen før tørkeprosessen begynner

Tørking og mykgjøring

Skinnet som er garvet for hånd har en mer naturlig hvit farge enn de snøhvite skinnene fra garverier. Jeg er fornøyd med resultatet, og er overrasket over hvor rask denne prosessen var. Jeg har jobbet med tykke tunge skinn med pels på, så det var en stor overgang til å jobbe med de avhårete skinnene.

 

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Studiereise til samene på Kola-halvøya

23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?