logo
Filigransblomster til islandsk bunad

Studietur til Island

Publisert:
23.03.2016

Hvorfor Island?
Siden første gang jeg så filigransblomstenen som islenderne har påsydd på sine bunader, ble jeg veldig nysgjerring på hva dette var! Derfor har jeg lenge hatt et ønske om å se og oppleve dette på nært hold. Finne ut hvorfor de bruker sølvet på denne måten og hvordan de lager disse.

Denne studeieturen er reise nr 2 på midler fra Kulturrådet som jeg ble tildelt i 2015. Reise nr 1 gikk til Campo Ligure i Italia, sept/okt 2015. (se tidligere blogginnlegg)

Hele Islands befolkning teller ca 300 000 - det sier seg selv at det da ikke er mange som jobber profisjonelt med folkedrakter og tradisjonssølv. Jeg kom i kontakt med Annríki - Þjóðbúningar og skart med Guðrún Hildur Rosenkjær og hennes sølvsmedmann Ásmundur (Asi) Kristjánsson. (www.annriki.is) De driver dette lille familiedrevede firma med hovedfokus på produksjon og salg av bunader og bunadstilbehør, og ikke minst kurs og formidling av håndverkskunnskap.

Jeg har fulgt dem med entusiasme på sosiale medier i flere år og tok rett og slett kontakt for å spørre om jeg kunne komme på besøk noen dager for å «jobbe» på deres verksted.  Jeg ble tatt i mot med åpene armer! Det resulterte i gode arbeidsdager på verkstedet, magasinbesøk i museet, museumsbesøk i samlingene, kunstutstillinger, verkstedbesøk hos andre sølv/gullsmeder og selvfølgelig fikk vi også se en geisir og badet i en varm kilde. Uka ble helt full av opplevelser og arbeid fra morgen til sene kveld.

Jeg vil rette en stor takk til Hildur og Asi for service og gjestfrihet.

Se også

En Fagdag for filigransølvsmeder

04.12.2017

Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge!  Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff! 

Håndverksglede

15.11.2017

Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle  om sølv, men som jeg likevel bare må skrive!  - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

28.10.2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Luis Méndez - Artisanos

25.10.2017

Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.

Studietur

23.10.2017

Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.