Lodding på gammelt vis
Filigransfaget er ikke det faget som har gjennomgått de helt store forandringene teknisk sett, de siste 400 åra. Mye av utstyret er enkelt og det samme som den gang faget kom til Telemark. Det har selvfølgelig kommet noen maskiner inn på verkstedene. Dette er likevel ikke helautomatiske maskiner som gjør hele jobben, maskinene er f.eks. en drill som gjør det lettere å tvinne tråd.
Jeg har vært på besøkt hos en av våre eldste filigranssølvsmeder vi har her i Telemark. Aslak Aabø (86 år) som holder til i Kviteseid. Innimellom jobber han fremdeles på verkstedet til familiebedriften Gullsmed Aabø as midt i Kviteseidbyen.
Tidligere har jeg snakket med Aslak om gamle loddemetoder, han fortalte at han hadde loddeutstyr fra sin egen læremester, Eivind Tveitens på verkstedet. Det pirret min nysgjerrighet.
Dette er utstyr fra før Aslak sin læretid, dette er loddeutstyret som Eivind Tveiten lærte å lodde med, men som han byttet ut i løpet av sin arbeidskarriere. Utstyret består av en beholder (ser ut som en kanne) til lampeolje med en veike i «tuten», et blåserør og en kavalett som arbeidsstykket skal ligge i/på. Veiken blir tent på, den må være god og raus slik at det blir en god flamme. Kavaletten med arbeidsstykket blir holdt under flammen og blåserøret blir brukt for å tilføye flammen oksygen slik at det blir sterkere varme samtidig som flammen blir styrt i retning av arbeidsstykket. Det er viktig å ha en jevn pust og klare å holde ut helt til arbeidet er loddet skikkelig.
Jeg har tidligere bemerket at en del (de fleste) gamle søljer er dårlig loddet og har noen mindre pene loddinger! - Nå kan jeg ikke si annet enn at jeg uansett er imponert! Det å skulle lodde ei stor sølje på denne måten - jeg ser utfordringene!
Klikk på denne linken:FILM og se en liten film om hvordan jeg fikk det til!
Vi kan være glad for at teknikken har gått videre når det gjelder denne innretningen - spesielt av hensyn til helsa til smeden. Denne metoden innebar mye røyk og sot i rommet.
I dag bruker vi en loddepistol som bruker propangass med justering av luft på brennerhodet, og med riktig ventilasjon er «vår» metode å foretrekke både kvalitetsmessig og helsemessig.
Se også
En Fagdag for filigransølvsmeder
Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge! Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff!
Håndverksglede
Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle om sølv, men som jeg likevel bare må skrive! - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!
LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2
Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift. Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.
Luis Méndez - Artisanos
Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.
Studietur
Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.