logo

Hvor kommer denne "snurren" fra?

Publisert:
22.08.2017

Som jeg har vært inne på det tidligere at trandeimsølja ikke ligner på noe av det andre sølvet vi har. Den ligner på ei bolesølje, men har likevel elementer som er så helt annerledes enn hva vi har sett på andre søljer.

Det mest karakteristiske ved trandeimsølja er dette finurlige trådarbeidet, disse spiralformede elementene som ligger som ei grind og utgjør hovedelementet på sølja. Dette er helt særegent og vi finner det ikke i noen av de andre søljene vi har.

Når vi kjenner til utrykkene som ofte blir brukt i folkekunsten kan vi heller sammenligne dem med akantusformer vi kjenner fra rosemaling og treskjæring. Kanskje dette rett og slett er den tydligste akantusformen vi har i sølvet?

Bildene: treskjæring fra Hjerleid, Rosemaling av Ethel Kvalheim og bilde av et blad i heftet Norsk
Træskiærerkunst av Arkitekt Johan Deyer.

Se også

En Fagdag for filigransølvsmeder

04.12.2017

Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge!  Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff! 

Håndverksglede

15.11.2017

Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle  om sølv, men som jeg likevel bare må skrive!  - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

28.10.2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Luis Méndez - Artisanos

25.10.2017

Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.

Studietur

23.10.2017

Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.