Fra Bunad til Fashion
Fra Bamble til Milano! -Ja! Hvem skulle trodd at filigransarbeidet og jeg traff blink?
Fra 22. til 26. februar deltok jeg på en utstilling som heter Artistar Jewelry2018 i Milano.https://www.facebook.com/ArtistarJewels/ En smykkeutstilling i forbindelse med Milano Fashion Week. 170 utstillere og 450 arbeider fra hele verden. Vi var to stykker fra Norge - Vlad og hans Vido jewels (https://vladkojew.weebly.com ) som har verksted i Oslo og jeg med mitt Fili fra Bamble. Jeg må også nevne at det var tre spesielt inviterte gjester til utstillingen. En av dem var Yoko Ono. Hun var ikke der personlig, men representert med to smykker hun har designet.
Selve utstillingen holdt hus i en stor flott bygning ved katedralen Duomo. Flotte store rom med glasslamper og takmalerier.
En utrolig fin opplevelse!
Dette er en utstilling som man blir invitert til å søke om deltagelse. Hvordan jeg ble plukket ut - nei - det vet jeg ikke! Jeg ble riktignok invitert til å søke sist år også, men av forskjellige grunner gjorde jeg ikke det da. Jeg angret litt og da jeg ble invitert en gang til - så søkte jeg og kom med.
Med 450 arbeider så sier det seg selv at var mange forskjellige typer smykker, teknikker, materialer og utrykk. En utrolig rik variasjon av forskjellige smykker til forskjellig bruk. Mange av smykkene var såkalte «showpices» altså smykker som bare skal vises bort og ikke «er brukelige».
I år var det lagt opp til to arrangementer i forbindelse med utstillingen. Et arrangement torsdag kveld kun for utstillere. Dette for at vi skulle få treffe hverandre, bli litt kjent og knytte kontakter. Fredag kveld var det offisiell åpning og åpent for alle. Denne kvelden var det tale, sprudlevann og utdeling av flere priser og utmerkelser.
Jeg har knyttet kontakter og i vår «sosiale» verden har jeg fått nye «venner» som jeg kan følge og holde kontakt med på den måten. Det er spesielt to stykker jeg tror og håper jeg kan holde spesielt kontakt med - Kinna for Sverige og en filigansarbeider fra Cypros. http://kinnasturesson.se og https://www.enterluft.com
«My Garden» heter mine utstilte arbeider. Dette er to objekter - et par øredobber og et kjede/anheng. For meg er filigransarbeid viktig og jeg ønsket derfor at disse smykkene skulle være i filigransteknikken.
Ofte er filigransarbeider overlesset med masse små deler og intrikate detaljer. Jeg har ønsket med dette arbeidet å gjøre formene mer synlige og forenkle trådene mest mulig. Jeg har brukt en rosetråd i litt tykkere dimensjon en det jeg til vanlig bruker. Jeg bruker de samme formene som jeg bruker i tradisjonelle søljer. Det er viktig for meg å få til gode former. Jeg filer overflatene slik at de skal bli kantete og ha filemerker. Jeg vil ikke ha dette for «finslig».
For meg som «fronter filigran i alle kanaler» er dette en kjempefin anerkjennelse for faget mitt og for jobben jeg gjør. Takk til Artistar jewelry for positivitet og godt levert utstilling.
Jeg sitter igjen med mange nye erfaringer og en stor flott utstillingskatalog.
Se også
Håndverksglede
Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle om sølv, men som jeg likevel bare må skrive! - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!
LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2
Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift. Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.
Luis Méndez - Artisanos
Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.
Studietur
Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.
Trandeimsølja - ferdig
Trandeimsølja er veldig spesiell sølje i filigranshistorien/draktsølvhistorien i Telemark og i Norge. Den har hatt og har fremdeles et veldig begrenset geografisk bruksområde. Den er helt særegen i sitt trådmønster og den har en spesiell historie.