logo
filigrnsblomster til islandsk bunad

Filigransblomstene

Publisert:
04.04.2016

Som sagt tidligere er det de store filigransblomstenen som er grunnen for min tur til Island. Disse blomstene viste seg og ikke være så gamle! De oppstod ca 1930.

Jeg har tidligere skrevet litt om den gamle Fald-bunaden og de «nye» ideene som kom med Sigurdur Gudmundson. Side om side med Skaut-bunaden levde også Fald-bunaden videre. Den gjennomgikk riktignok noen forandringer. Skjørtet lettere og jakken ble borte, valgmulighetene til stoff i skjorte og forkle er mange. Den nye Fald-bunaden fikk blomsterbroderier på korsettet. Disse ble brodert i en teknikk som heter «baldering».

Når en baldere får man samme utrykk som om man syr plattsøm, men ved baldering ligger det et stivt papir inne i mønsteret. En annen viktig forskjell i forhold til plattsøm er at tråden som blir brukt synes kun på forsiden. Det er en annen tråd som tar i mot og fester overtråden på baksiden (som en symaskin som har over- og undertråd). Grunnen til denne måten å brodere på var at da «sparte» de på den kostbare broderitråden som kunne være en gulltråd eller kostbar silketård.

Bunadene ble brukt hver dag og broderiene ble slitt. Det er her filigransblomstene kommer inn! - Rundt 1930 var det ikke broderitråd å oppdrive på Island - og dermed oppstod disse blomstene i sølv.  

De eldste sølvblomstene dukket opp på vestfjorden. De er laget av sølvplater som er rillet slik at de ser ut som om de er baldert. Deretter var veien videre kort til filigransblomster.

baldert belte
baldering teknikk
gamelt balderingsbroderi
sølvblomster med rifla blad
filigransblomseter island
liv med filigransblomster

Se også

En Fagdag for filigransølvsmeder

04.12.2017

Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge!  Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff! 

Håndverksglede

15.11.2017

Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle  om sølv, men som jeg likevel bare må skrive!  - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

28.10.2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Luis Méndez - Artisanos

25.10.2017

Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.

Studietur

23.10.2017

Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.