logo

En Fagdag for filigransølvsmeder

Publisert:
04.12.2017

Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge!  Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff! 

Begivenheten fant sted på Norsk Folkemuseum på Bygdøy - en perfekt plass for et slikt arrangement. Det var 17 påmeldte deltagere fra hele Norge og 4 foredragsholdere.

Dagen startet med en kort presentasjon av alle deltagerene, for å bli litt kjent med hverandre.

Deretter fortsatte vi med et foredrag av professor Mikkel Tin. Han hadde fått arbeidstittelen «Spilleregler og Spillerom» (som tittelen på hans siste bok). Han snakket om når spilleregler åpner et spillerom og gleden ved en skapende virksomhet. Dette eksemplifiserte han med bilder av beltespenner/spenner fra Tyrkia og gamle gjenstander fra det ottomanske rike. Det jeg sitter igjen med og som jeg vil ta med meg videre er ordene «samspill og spilleglede» - noe som det er mange muligheter innenfor vårt felt. Inspirerende.

Neste post på programmet var en guidet omvisning i utstillingen med drakt og sølvsamlingen på museet ved Kari Anne Pedersen. Hun er et oppkomme av kunnskap som hun delte villig vekk med oss.  Det ble mange spørsmål og diskusjoner. 

Et viktig mål med en slik samling er at vi kunne bli litt kjent med hverandre og snakke sammen i uformelle former. Dette fikk vi en fin anledning til under lunsjen i kafeen på museet. Langbord og kjøttsuppe.

Etter lunsj gikk vi til et rom i magasinet hvor Kari Anne hadde forberedt vår visitt. Hun hadde funnet fram noen fine gamle filigrans-gjenstander. Detter var ikke bare søljer, men også hårspenne, fat, eggeglass og ampel/bolle.  Det var stor begeistring og diskusjoner også her. Kari Anne viste oss også hvilke muligheter vi har i Digital museum og forklarte hvordan prosedyrene er hvis vi vil besøke magasinet og se litt nærmere på noen gjenstander.

Etter magasinbesøket hadde Rebecca Tanum ordnet det slik at vi kunne besøke og få en liten introduksjon på de tre håndverksverkstedene som er I drift på museet. Det er et veveri, et keramikkverksted og ei sølvsmie.

Det faglige hovedtemaet vårt for dagen var granulering. Hilde Nødtvedt har tidligere hatt et studieopphold i Italia på et verksted for granulering. Hun arbeidet i 4 uker i verkstedet til Aldo Ferdinandi og hans to sønner i Tarqunia, Lazio  hvor de kopierte gull granulerings-smykker og gjenstander fra etruskisk kultur. Hun fortalte fra oppholdet og litt historie rundt den etruskiske funn og kultur.

Deretter overtok Hans Gerhardt Loos. Hans Gerhardt er nå persjonist med en lang karriere innen gullsmedfaget bak seg. Han er en av få her i Norge som har jobbet med granuleringsteknikken. Han hadde med eksempler på arbeider han har gjort. Han gikk også inn på teknikken og fortalte villig vekk ”hemmelighetene” rundt dette faget. Det var utrolig spennende og interessant – og et lydhørt publikum som satt ytterst på stolen og sugde til seg alt som ble sagt.

Dagen ble avsluttet med felles middag (for dem som hadde anledning) på en restaurant i Oslo. - Koselig!

Dette seminaret er et initiativ fra undertegnede, men det hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten hjelp fra min sparringspartner Hilde Nødtvedt, folkemuseets Kari Anne Pedersen og økonomisk støtte fra Norsk Håndverksinstitutt. Takk også til Mikkel Tin og Hans Gerhardt Loos som stilte opp og delte av sin kunnskap.  - stor takk til alle!

Takk også til alle dere som var med på fagdagen. Det varmer med så mange fine tilbakemeldinger.

Det kommer snart en artikkel i Gullsmedforbundets blad Gull og Ur om oss.

I etterkant av denne fagdagen er det opprettet et ”Forum for Filigransølvsmeder i Norge” på facebook. Dette skal være en arena for fagfolk, hvor vi kan ha kontakt med hverandre. Mulig en slik fagdag og dette forumet kan være starten på noe mer? En ny fagdag, et symposium, sammarbeid, studieturer, ……..vi får se!?!

Beklager dårlige mobilbilder denne gangen!

Se også

Håndverksglede

15.11.2017

Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle  om sølv, men som jeg likevel bare må skrive!  - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

28.10.2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Luis Méndez - Artisanos

25.10.2017

Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.

Studietur

23.10.2017

Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.

Trandeimsølja - ferdig

14.10.2017

Trandeimsølja er veldig spesiell sølje i filigranshistorien/draktsølvhistorien i Telemark og i Norge. Den har hatt og har fremdeles et veldig begrenset geografisk bruksområde. Den er helt særegen i sitt trådmønster og den har en spesiell historie.