logo
gjengeapperat

Den islandske flate gjengede tråden

Publisert:
13.04.2016

Asi har laget seg et eget lite og kjekt verktøy til å gjenge tråden med.

Det hører med å si at Asi også er maskinmekanikker, noe som er en utrolig stor fordel i dette faget!
Fremgangsmåten er :

  • velg en trådtykkelse eller trekk en tråd ned til ønsket dimensjon
  • valses flat
  • gjenges gjennom et spesiallaget verktøy som lager riller på sidene (endesiden)
  • derretter trekkes tråden gjennom et trekkgjern og en mekanisme med bommer/to flater som holder tråden rett og gjør den flatere og tynnere. Tråden trekkes flere ganger, bommen strammes og tråden blir flatere/tynnere. Hele tiden gjennom samme hull i trekkgjernet.
  • Når ønsket tykkelse er oppnådd kveiles tråden og glødes.

Denne tråden brukes som innleggstråd på bla. filigransblomstene. Tråden skal snurres i en tett spiral og brukes i kronbladene og som buer i bladene.
Og her kommer også et annet spesiallaget verktøy inn - til å lage tette spiraler på. (se bilde neste side)
Den gjengede flate tråden er også utgangspunktet for det Asi kaller for «klokketråd».
En klokketråd er en tråd som er kjørt gjennom en valse med riller - slik at tråden blir «siksakk». Hvorfor det heter klokketråd - det er fordi i gamledager ble tannhjul fra urverk brukt til å få denne effekten.

gjennging av tråd
trekkgjern med bommer
vesktøy og tråd

Se også

En Fagdag for filigransølvsmeder

04.12.2017

Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge!  Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff! 

Håndverksglede

15.11.2017

Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle  om sølv, men som jeg likevel bare må skrive!  - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

28.10.2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Luis Méndez - Artisanos

25.10.2017

Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.

Studietur

23.10.2017

Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.