Besøk i Nasjonlamuseets magasin
På forhånd hadde Hildur bestilt tid til oss i magasinet på Nasjonalmuseest. Der hadde de plukket ut en del historiske bunadssmykker til meg, som jeg kunne se på, fotografere, tegne og måle. Deriblandt en del flott filigransarbeid.
Rundt 1860 ble det et markant forandring på den Islandske bunaden. I 1858 flyttet islederen Sigurdur Gudmundson, som var kunstmaler, tilbake til Island etter å ha studert kunst i København. Han hadde tanker og visjoner om hvordan drakten skulle se ut. Han jobbet sammen med Islandske kvinner og var med på å endre deres drakter mer i pakt med europeiske trender. Han var opptatt av «bruk og fornøyelse». Skjørtet ble lettere og jakken lenger. Han tegnet nye broderimønster med inspirasjon fra islandske flora. Bunadene kunne ha mange forskjellige stoffer og farger. Han tok gamle elementer videre, men sterkt preget av trendene i europa. Det er den de i dag kaller «skaut-bunad».
Han laget tegninger for sølvet og gullsmed Sigurdur Vigfusson utarbeidet det første sølvet til skaut-bunaden. Mønsteret er hentet fra en alterduk og forestiller liljer. En regner med at liljemønsteret mest sansynelig kom med vikingene og har overlevd i all tid siden.
Sigurdur Gudmundson ble en betydningsfull person for Island. Han var en av grunnleggerne av teateret og den første direktør for Nasjonalmuseet, han samlet selv 826 gjenstander til museet. Det meste av det som i dag finnes av tekstiler i museet er fra hans innsamling.
Gudmundson ble bare 43 år og ble nok ikke forstått av sin samtid, men hans liv og virke har hatt stor betydning for Islands kulturarv.
Se også
En Fagdag for filigransølvsmeder
Denne dagen har jeg hatt et ønske om lenge! Og torsdag 9 november var den virkelighet! En fagdag for filigransølvsmeder - for fagfolk som er fagutdannet og jobber i faget. Med andre ord - et skikkelig fagtreff!
Håndverksglede
Dette er et blogginnlegg som ikke kommer til å handle om sølv, men som jeg likevel bare må skrive! - Dette skal handle om skikkelig håndverkerglede!
LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2
Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift. Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.
Luis Méndez - Artisanos
Et av høydepunktenen på denne studieturen var å besøke og bli litt kjent med Luis Méndez og hans verksted og galleri i Salamanca.
Studietur
Heldig som jeg er - har jeg vært på studietur igjen! På disse turene er jeg hele tiden på jakt etter det lokale filigransarbeidet og jeg kommer i kontakt med flinke og spennede folk som gjerne deler sin historie og kunnskap.