logo

Historisk gjennombrudd

Det er ikke hver dag man gir seg i kast med umulige oppgaver. Men noen ganger er det verdt det å kaste seg ut i det, det er børsemakerstipendiat Alf Helland et levende bevis på. 

Det er september 2004, Alf Helland og en gjeng med kommende børsemakere sitter på skolebenken i suhl i Tyskland. Timeplanen forteller at det er sports waffenkunde som er temaet. Læreren forteller en vanvittig historie om en luftdrevet armérifle konstruert av klokkemakeren Bartholomeus Girardoni på oppdrag fra keiser Josef II av Østerrike-Ungarn. Rifla ble satt i produksjon i 1780 under strengt hemmelighold, men forsvant igjen i 1805 og siden har ingen klart å kopiere den. Børsemakerstudenten Alf er mektig imponert og fascinert.

 

 

Er du gal?
Men det er ikke før i 2017 at Girardoni M 1780 for alvor kom inn i livet til Alf. Da han måtte finne et passende prosjekt for et treårig håndverksstipendiat, var det hans kone som foreslo at han kunne prøve seg på denne rifla som han hadde snakket så mye om. – Er du gal?!?, var den umiddelbare responsen fra børsemakeren. Men etter at kona fortsatte med uimotståelige argumenter som – Girardoni klarte det, han hadde jo ikke fresemaskin. Når skal du ellers få anledning til å prøve deg på dette?, gav han etter og gav seg i kast med det umulige prosjektet. 

 

Skarsmoen 2020
Nå er altså stipendiatperioden over og Alf står med en helt komplett kopi av Girardoni M 1780 i hendene, på skytebana på Skarsmoen i Øyer kommune. Spørsmålet er bare om den virker. Før rifla er klar for den store testen, tar han oss med på en liten reise i våpenhistorien. Vi blir med til Girardonis børsemakerverksted i Wien med trykktesting av tanker som endte med at en tredjedel av dem eksploderte. Vi blir med soldatene ut i felt og får demonstrert multiverktøyet som følger med rifla og en praktisk innføring i hvordan flaskene pumpes manuelt. Alf forteller med stor innlevelse om andre luftvåpen som ble brukt i et planlagt attentat mot Oliver Cromwell og klager fra franske skarpskyttere i 1789. 

 

 

Lufttrykk og lærventiler
Lufttrykket er viktig nøkkelord når det gjelder Girardoni M 1780. Det å sveise en tank som skal tåle et trykk på 60-70 bar og mer, er ikke en enkel oppgave. For å illustrere hvor stort trykk tankene skal tåle, ber Alf oss om å kikke litt på tommelen vår. – Dette er som om du skulle legge 450 kilo rett på tommelen din, forklarer han. Trykktest av egne tanker gjorde han ved hjelp av sin bror som har sprengningssertifikat. Den enkleste og sikreste måten å trykkteste på er å bruke vann. Men Alf var ikke ute etter det enkle og sikre. Tankene ble pakket inn i ei not og så fylt med luft til de sprakk. Eller «helt til jævelskapen tok av» som er børsemakerens foretrukne faglige beskrivelse. Den første sprakk på 80 bar, mens den andre holdt helt frem til 100 bar. Om du skulle lure på hvor mye 100 bar er, så er det det samme som at en kubikkmillimeter har et trykk som tilsvarer ca 100 kilo. Både jernkvalitet og lodding blir nøye gjort rede for. 

Det andre springende punktet er ventilene. Britene har sverget til kuhorn, men dette har ikke ført dem i mål. Alf mener han har avdekket Girardonis hemmelighet ved å bruke kokt skinn. Vanlig skinn tåler nemlig bare et trykk på 5-7 bar, men skinn kokt i 16 sekunder som deretter er formet til, klarer å holde det trykket som kreves for en Girardoni M 1780. 

 

 

Klart for skyting
Etter denne lange reisen i tid og rom i våpenhistorien, er det klart for skyting. Generalprøven med NrK til stede gikk knirkefritt og 20 skudd gikk greit av gårde. Men nå står kollegaer og sensorer her og ser at ventilen ikke vil være tett. Men Alf lar seg ikke vippe av pinnen. Tanken fylles på nytt, Alf legger an og et historisk «ping», kula treffer vippeblinken. Alf har gjort det- Girardoni M 7180 er kopiert med suksess. På siden står to imponerte opponenter. Børsemakeren Morten Terje Steen utbryter ivrig – Dette foredraget bare small i skallen på meg. Dette er så mye av det jeg har lært, presentert på en veldig ryddig måte. Det er ingen tvil om at dette blir toppkarakter. Dette er helt fantastisk håndverksarbeid. 

Vi stiller oss i rekken av dem som er imponert over denne historiske børsemakerbragden og gleder oss til å se hvor ferden går videre for Girardoni 1780.