logo
Norsk håndverksinstitutt / Immateriell kulturarv / Norsk håndverksinstitutt og vern av immateriell kulturarv

Norsk håndverksinstitutt og vern av immateriell kulturarv

Norsk håndverksinstitutt har en viktig rolle i oppfølgingen av UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven og er særlig opptatt av å fremme et helhetlig perspektiv på immateriell, levende, kulturarv.

UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven

Immateriell kulturarv er levende tradisjoner og praksiser som blir overført mellom mennesker og til nye generasjoner. Begrepet immateriell kulturarv ble for alvor tatt i bruk internasjonalt etter at UNESCO den 17. oktober 2003 vedtok konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven, og i Norge etter at Stortinget ratifiserte konvensjonen den 17. januar 2007. Les mer om immateriell kulturarv på sidene til Store norske leksikon , UNESCO  og Kulturdirektoratet. Immateriell, levende, kulturarv er definert i 5 domener, men er ikke begrenset til disse kategoriene: 

  • muntlige tradisjoner og uttrykk, herunder språk som et uttrykksmiddel for immateriell kulturarv
  • utøvende kunst
  • sosiale skikker, ritualer og høytidsfester
  • kunnskap og praksis som gjelder naturen og universet
  • tradisjonelt håndverk

I konvensjonen inviterer UNESCO de ulike statsparter til å nominere tradisjonelle kulturuttrykk og praksiser i egne land. UNESCO har 3 ulike lister eller registre over immateriell kulturarv:

  • Representativ liste over menneskehetens immaterielle kulturarv
  • Liste over immateriell kulturarv med umiddelbart behov for vern 
  • Register/ fortegnelse over gode vernepraksiser
Håndverksinstituttets arbeid med immateriell, levende, kulturarv

Håndverksinstituttets mangfoldige arbeid utgjør konkrete eksempler på vernearbeid, gjennom ulike metoder og praksiser for vern og videreføring av handlingsbåren kunnskap.
Norsk håndverksinstitutt ble akkreditert NGO for UNESCO i 2008 og samarbeider med Kulturdirektoratet om oppfølging av Konvensjonen. (NGO er det internasjonale navnet på en ikke-statlig organisasjon). Se listen over akkrediterte NGOer i Norge

Vi deltar i nasjonale, regionale og internasjonale nettverk og fora der målet er å utveksle og diskutere metoder for vern av immateriell kulturarv. Vi arbeider for å synliggjøre og styrke levende kulturarv gjennom samarbeid med miljø, grupper og NGOer i feltet.

Norsk håndverksinstitutt var valgt inn UNESCOs Evaluation Body for perioden 2016-2019.
Vi er aktive i det norske Forum for levende kulturarv (tidligere instruktørnettverket og nettverk for immateriell kulturarv), the Nordic and Baltic Network on Intangible Cultural Heritage  og ICHNGOForum, forumet for UNESCO-akkrediterte NGOer.
Håndverksinstituttet drifter og har redaktøransvar for nettsiden www.safeguardingpractices.com der vi deler erfaringer med vern fra Norden og Baltikum. 
Vi har siden oppstarten i 2012 hatt et hovedansvar for #HeritageAlive, som er UNESCOs akkrediterte NGOers tidsskrift for deling av vernepraksis fra hele verden.