logo
Norsk håndverksinstitutt / Immateriell kulturarv / Levende kulturarv i Salten

Levende kulturarv i Salten

Av: Tekst og foto, Einar Stamnes, 15.09.2024

26. og 27. august 2024 var det møte i Forum for levende kulturarv (tidligere Nettverk for immateriell kulturarv), der Norsk håndverksinstitutt sitter i arbeidsgruppa. Årets samling fant sted i Bodø, med organisasjoner fra hele landet, samt Nordlandsmuseet, Kulturdirektoratet og Arkiv i Nordland.

Samlingen var lagt til Jektefartsmuseet, der deltakerne blant annet fikk se utstillingene knyttet til Nordlandsjekta Anna Karoline og Kystens Kvinner.  

Utstilling Kystens Kvinner og båter.jpg

Utstilling Kystens Kvinner og nordlandsbåter.

 

Aktuelle saker innen levende kulturarv
Forum for levende kulturarv er et viktig debattforum for organisasjoner og enkeltpersoner i Norge som jobber med UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven. Forumet ble opprinnelig dannet som et nettverk for UNESCO-instruktører og senere utvidet til Nettverk for immateriell kulturarv. UNESCO-akkrediterte NGOer i Norge spiller en viktig rolle i forumet.

Aktuelle saker knyttet til arbeidet med immateriell/levende kulturarv i Norge ble tatt opp, f.eks. planer om et senter for immateriell kulturarv/muntlig fortelling i Bergen og nye nominasjoner til UNESCOs lister. Bunadbruk i Norge og Seterbruk/Fäbodbruk i Norge og Sverige skal opp i UNESCOs 18. komitemøte for konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven. Møtet foregår i Paraguay i desember. Forumet fikk også informasjon om, og gav innspill til, det pågående arbeidet med tørrfisk som immateriell kulturarv.  

 

Levende kulturarv på museum

Årets tema til fordypning var levende kulturarv på museum. Forumet fikk høre om levende kulturarv i Salten og ved Nordlandsmuseet, med eksempler fra Jektefartsmuseet, Bodøsjøen friluftsmuseum, Beiarn bygdetun og Kjerringøy handelssted.

Vi fikk høre om den mangfoldige levende kulturarven i Beiarn, med eksempler fra håndverk, musikk, muntlig fortelling og typiske kulturuttrykk som Jul-Anders tradisjonen, som Norsk håndverksinstitutt er involvert i et prosjekt om.

Ved Bodøsjøen friluftsmuseum trekkes frivilligheten aktivt inn i bruk og formidling og frivillige organisasjoner har dannet et eget nettverk, Bodøsjøen nettverk. Vi fikk omvisning av Hanne Seljesæter fra Kystlaget Salta i Stornaustet. Naustet er bygd på dugnad av nettverket. 
 

 

Omvisning i Stornaustet i Bodøsjøen av Hanne Seljesæter.jpg

Omvisning i Stornaustet i Bodøsjøen av Hanne Seljesæter, Kystlaget Salta.

 

Nordlandsbåt - en truet tradisjon

Tradisjonen rundt bygging og bruk av nordlandsbåten er i fare, noe som også var i fokus under Løfte håndverkets samling i Tromsø 6. juni 2023,  Håndverk i nord

På Kjerringøy handelssted fikk vi en innføring i handelsstedets historie og et foredrag om den lange tradisjonen rundt båtrya. Nordlandsbåten var i sentrum for diskusjonen og vi fikk innspill og erfaringer fra båtbyggerne Ulf Mikalsen og Kai Linde. Det er ønskelig å se mer på mulighetene for å sikre sårbare fag og teknikker, som bygging av nordlandsbåt, gjennom å ansette håndverkere ved museene. Et eksempel som ble trukket fram var organiseringen ved museet Kystens Arv.
 

Innlegg om nordlandsbåt av Ulf Mikalsen.jpg

Innlegg om nordlandsbåt ved Ulf Mikalsen.

 

Jekta Anna Karoline.jpg

Jekta Anna Karoline.