Fra Manndalen til Santa Fe

Et håndverksstipendiat kan ta uante veier. For tidligere stipendiat Jorunn Løkvold har hennes samiske tradisjonelle klær, nå tatt turen fra Manndalen i Troms til Santa Fe i New Mexico, USA.

I 2019 fullførte Jorunn Løkvold sitt håndverksstipendiat ved Norsk håndverksinstiutt. I prosjektet sitt fokuserte hun på bruk av kråkesølv/riebangolli i dekor på klær. I disse dager lages det en utstilling med tradisjonelle drakter fra Skandinavia ved Museum of International Folk Art, i Santa Fe, New Mexico, USA. Samiske klesdrakter har selvsagt en plass i en slik utstilling og blant dem har Jorunns klær fått en plass. 

Det er jo på ingen måte selvsagt at klær fra Manndalen skal utstilles i USA, så vi måtte spørre Jorunn om hvordan dette kom i stand. 
- Det var kurator ved museet, Carrie Hertz, som var på besøk i Norge for å gjøre research på samiske klesdrakter. Vi har en felles bekjent som har vært på doudji-kurs hos meg. Hun visste at jeg hadde vært håndverksstipendiat og anbefalte derfor meg til Carrie Hertz, forteller Jorunn Løkvold. 

Gákti-kofte med riebangolli-kråkesølv på kragen

 

Bok og utstilling
I tillegg til en større utstilling vil det også bli laget en bok om temaet skandinaviske klesdrakter. Jorunn Løkvold har bidratt til boken gjennom et intervju. Boken vil presentere klesplaggene, men inneholder også blant annet en artikkel om fornorsking av kystsamene. 

I selve utstillingen har Jorunn bidratt med en herrekofte med tilbehør. Antrekket består av: 

  • Dievdugahpir/lue
  • Luhkka/vindhette
  • Gákti/kofte
  • Raddeleahppi/barmklede
  • Avvi/belte med kråkesølvdekor
  • Fiehtárbuvssat - en type bukse etter en gammel modell


-  Det spesielle med buksa er at den er sydd av ett stykke tøy og en liten kile. Tøyet brettes og syes sammen, slik at det blir god plass for rompe og knær. I settet fulgte det også med gapmagat/komager/samiske tradisjonelle sko og vuoddagat/komagbånd til å snøre disse sammen og til foten, forteller Jorunn. Gjennom kråkesølvdekoren på beltet ser vi også en fin forbindelse til Jorunns stipendiatprosjekt, hvor nettopp kråkesølvdekoren fikk stor oppmerksomhet. 

Gákti-kofte med riebangolli-kråkesølv på kragen og Fiehtárbuvssat-en bukse etter en gammel modell, sydd i vadmel.

 

Komagbånd fra Lyngen og Dievdugahpir-lue med rød dusk.

 

Hva føler du nå? 
Det er vanskelig å komme utenom det forslitte sports-spørsmålet; Hva føler du nå? når Jorunn har blitt del av et så spennende prosjekt på den andre enden av kloden. Og ikke bare det, men kommer hun til å besøke museet for å se den ferdige utstillingen? 

- Det er veldig stort å få være en del av en stor utstilling sammen med flere andre duojárer og håndverkere. Jeg vet ikke sikkert når den skal åpne. På grunn av corona kan dette bli utsatt ett års tid fra nå. Det er også usikkert hvor lenge utstillingen blir stående når den først kommer opp. Jeg tror ikke jeg skal reise dit, men hvem vet? avslutter Jorunn. 

Vi ønsker uansett lykke til med både utstilling og bok. 


 

Belte fra Lyngen.