logo

Studiereise til samene på Kola-halvøya

Publisert:
23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?

I mars var jeg så heldig og fikk dra på studietur til  Kola-halvøya. I min jakt etter mer kunnskap om bruk av kråkesølv, ville jeg besøke samene der for å finne ut om dette er noe de også har brukt som dekor. Turen dit gjorde jeg sammen med min veileder Kjellaug Isaksen og tolken og guide Nadja Smelror.  Vi reiste til Lovozero, eller Lujávri, som er det samiske navnet på stedet. Målet med reisen var å lære mer om deres duodjitradisjoner, kultur og historie, blant annet gjennom møter med duojárer der. 

Jeg var også interessert i å lære om ornamentikk og betydninger eller fortellinger knyttet til det. Jeg jobber daglig med ornamentikk, men vet ikke dets betydninger. Jeg tror det er forsvunnet fra våre områder, og jeg har et ønske om å finne tilbake til det. Da må jeg besøke naboene.  Jeg vet, fra gjenstander i museumer, at kråkesølv har vært brukt som dekor på gjenstander fra Russland, men visste ikke om det er i bruk i dag eller om det har vært brukt som dekor på deres tradisjonelle klær.

Første stopp Murmansk

Her besøkte vi kunstmuseum. Vi hadde planer om flere museumsbesøk, men det viste seg at de var stengte på grunn av oppussing, og vil først åpne til sommeren. Vi hadde et fint opphold der likevel, med guidet tur rundt i Murmansk av vår tolk og kjentmann-dame Nadja – En flott by!

 

 

Garving av fiskeskinn – en kort innføring

På dag 1 av reisen, og på vei mot Lovozero – Lujávri stoppet vi hos Lidia Sjarsin, hun gav oss en kort og lærerik innføring i garving av fiskeskinn. Jeg vil poste en artikkel senere med nærmere beskrivelse av fremgangsmåten for garveprosessen. Kort fortalt om prosessen: vasking av skinn og fjerne skjellene, skrape bort fett og hinner, legges i barkevann, småseljer gir en fin lys farge. Strekking, rubbing og tørking tilslutt – ikke ulikt garving i reinskinn – sisti. Lidia er duojár og jobber med ulike materialer og teknikker.

Lidias duodji. Bruker ulike fisk, men mest lakseskinn. 

 

Lovozero – Lujávri

Lovozero er et tettsted i Lovozerskij rajon, Murmansk oblast, Russland. Tettstedet hadde 3 141 innbyggere ved folketellingen i 2002. De fleste bland Russlands samer bor i Lovozero og flere samiske festivaler avholdes her, som er grunnen til at det iblant kalles «samenes hovedstad» i Russland. Kilde: Wikipedia

På bildet: Det nasjonale kultursenter

 

I Lovozero fins et historisk museum for Kola-samer, et besøk der var vår aktivitet på dag 2 i Lovozero - Lujávri

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Skinngarving hos Jutulskinn i Vågå

17.02.2019

I november 2018 fulgte jeg et garvekurs i økologiske garvemetoder ved bedriften Jutulskinn hos Sofie Kleppe i Vågå.