logo
Norsk håndverksinstitutt / Stipendiater / Tidligere stipendiater / JORUNN LØKVOLD - DUOJÁR / Duojárens blogg / Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

Publisert:
23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Den tredje dagen var vi på besøk hos en duodjiklasse på kunstskolen og innom det nasjonale kultursenteret, om kvelden var det kurs i perlebroderi. Poster eget innlegg om det.

På Barnas kunstskole fikk vi en innføring i ornamentikk og betydninger de ulike ornamentene har, gjennom skisser og elevutstillingen delte de sin kunnskap med oss.Elevene i duodjiklassen var jenter i alderen 11 - 12 år. Vi hilste på deres flinke lærer Anna, rektoren og inspektøren ved skolen. Vi fikk omvisning på skolen hvor de har ulike klasser, i tillegg til duodji, fins det undervisning i orkester, musikk, tegning og maling. Før vi gikk derfra fikk vi en mini-konsert med en av avgangselevene som spilte trekkspill for oss. 

Nåleputer, små vesker og baller - med dekor som sol (stjerne), hus (kvadrat) med fugler i hvert hjørne (trekanter) som beskytter huset og soloppgang (halvsirkler). Disse ornamentene virket mest vanlig å bruke, i ulike utforminger som utstillingen viser.

Læreren hadde laget en flott perm med skisser av de ulike ornamentene.

En veske med perlebroderi. Taggene i sirkel viser jente/guttedans, de holder i hverandres hender og danser ringdans. Jentene kan ha ekstra perler rundt hodet, som ekstra pynt. Skissen i heftet viser også dette. Denne dekoren var ofte brukt. På bildet under er dette trykt på en veske av stoff. Ser for meg vår egen kråkesølvpynt som trykk på veske...nok en idé!!

 

Etter besøket på kunstskolen var vi innom det nasjonale kultursenteret. De ansatte der var travelt opptatt med å forberede den store vinterfestivalen som skulle gå av stabelen samme helg, så her fikk vi bare komme inn og se på egen hånd...blant annet på noen nydelige perledekorerte pyntebånd som reinsdyr bruker når de kjøres med.

 

 

Her følger noen bilder fra den årlige vinterfestivalen. Dette var det 85. året som vinterfestivalen som arrangeres, uten brudd, så det er en lang tradisjon. På bildet ser vi de fine båndene som reinene har fått på seg for anledningen.

 

Vi besøkte den årlige vinterfestivalen, hvor samer fra Kola-halvøya møtes for å utveksle kultur og tradisjoner. Her finner man et stort marked, konkurranser i reinkappkjøring, tivoli og leker for barn, kaker og sukkerspinn og masse annet godt som kunne smakes. I eldre tid var en av aktivitetene fotballkamp med fotball sydd av reinskinn, kampen foregikk  på en stor myr...med både tuer og vann…

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Studiereise til samene på Kola-halvøya

23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?

Skinngarving hos Jutulskinn i Vågå

17.02.2019

I november 2018 fulgte jeg et garvekurs i økologiske garvemetoder ved bedriften Jutulskinn hos Sofie Kleppe i Vågå.