Bent Erik Myrvoll setter farge på Maihaugen
Den fargerike kunstneren og kalkmaleren Bent Erik Myrvoll som er stipendiat ved Norsk håndverksinstitutt skal bruke Smedstua på Maihaugen som lerret for sin avsluttende oppgave. Nå kan du møte et fyrverkeri av en maler i sitt rette element.
Smedstua på Maihaugen er en del av det nye håndverkskvartalet som skal stå ferdig til Lillehammer bys 200-års jubileum i 2027. Kvartalet skal sette fokus på formidling av ulike håndverkstradisjoner. Flere av veggene på Smedstua slik den fremstår i dag har åpent bindingsverk med ufarget murpuss. Det er nettopp disse veggene som danner utgangspunktet for Myrvolls avsluttende oppgave.
Freskomaleri, altså maling på våt murpuss, er en teknikk med en flere tusen år lang historie. Et av de eldste eksemplene vi kjenner til er drøyt 3500 år gammelt og befinner seg i dagens Syria. Teknikken har blitt brukt i antikkens Hellas, Romerriket, i India og på Sri Lanka. En av kunsthistoriens mest dyktigste fresko-malere var Giotto di Bondone. Bent Erik Myrvoll har i løpet av stipendiatet sitt fått mulighet til å studere hans verker i Padova i Italia.
Bent Erik Myrvoll er en av få kunstnere og håndverkere som har tatt med seg disse teknikkene inn i vår tid. Gjennom tre år har Myrvoll jobbet med å fremstille kalkpuss og fargepigmenter, utelukkende basert på norske råvarer. Han har kunstfaglig utdanning både fra Norge og Sverige i bagasjen. Bent Erik Myrvoll har gjennom alt dette opparbeidet seg en ganske unik og ettertraktet kompetanse. Han har undervist i freskomaleri på Kunsthøgskolen i Bergen og holdt foredrag på Arkitekthøgskolen i Oslo om de uendelige mulighetene og kvalitetene som ligger i farget murpuss.
I arbeidet med Smedstua vil han også demonstrere teknikken stucco lustro hvor murpussen behandles med oppvarmede jern, slik at overflaten blir hard og glatt.
Ved inngangen til sitt stipendiatprosjekt uttalte Bent Erik Myrvoll:
- Jeg vil belyse gjennom praktisk forskning hvor vakker en fargeflate kan være når alt stemmer overens og er i harmoni med hverandre. Om du tar turen til Maihaugen, kan du med egne øyne bedømme om han lykkes med dette når brent oker fra Fyresdal i Telemark skal fargelegge Smedstua.