Øystein Myhre

Klang i tre, skog i ro, Italia og Paneveggio

Publisert: 14. nov. 2017

Paneveggio  medio oktober 2017. En skog full av 40 meter høye grantrær. Klangtrær til strenginstrumentenes lokk. Var det her han var, den gamle mester for å hente sin gran? Eller kan vi i dag like godt hente grana i den trøndske grannaskauen?

I Paneveggio, i de italienske alper i 1500 meters høyde finner vi en velskjøttet italiensk statsskog. 

Trærne er rette, finbarkede og et staselig syn for en uerfaren grannakikker. Gutta slår lett på stammen for høre dens sang og klang, ikke veit jeg hva de hører etter, men det er vel som når smeden vurderer klangen i en ambolt, er den god, gir den godt motslag, er den formfull, er den hard, er den bløt, er den slank og spenstig??????

En italiensk skogguide fører oss inn i skogen, den er enorm, med jevnvoksne 40metringer tett i tett, og svært beskjeden undervegetasjon.. Det kan godt være at Antonio Stradivari fikk sine granemner nettopp fra denne skogen. Tømreren Roald Renmælmo og instrumentmakeren Simen Omang diskuterer granas musiske kvaliteter, diskusjonen er god og konsekvensen blir handel av edle og utplukkede emner fra Paneveggio`s eget granlager.

Hvilke egenskaper, kvaliteter innehar denne grana i forhold til annen gran, og hvorfor bidrar den så vesentlig til å høyne musikkinstrumentets klangfarger. ikke veit jeg, men at det foregår kontinuerlig granforskning rundt omkring på kloden er hevet over tvil. Jeg tror det i skrivende stund blir samlet instrumentmakere som vi belyse nettopp dette. Finner de sammen gode norske forekomster, det tror jeg på, og framtida vil vise.

Mitt anliggende som smed er å smi det verktøy som skal til for å skape den ultimate violin eller gitar, fra treet i skogen til instrumentet hviler og vibrerer i musikerens hender og kropp. Det kan være øks og klyvjarn, det kan være kniv og skjulp, det kan være sikling og tappjarn, det kan være høvelstål og pjålstål, og kanskje mye mere til.....

Dette kan bli ineressant

Å fare til Italia kan føre til så mye

Plutselig så skjer det noe og smeden kan være med på laget, han kan faktisk bli en krumtapp i maskineriet.

Utforsk bloggen