Øystein Myhre

I smedens hode

Publisert: 2. okt. 2017

Høst hos Myhresmeden. Lunt og godt i smia. Regn og drittvær ute. Fint å smi , fint å tenke. Fint se litt tilbake, se seg sjøl litt i korta. Fint å se framover. Mye å rusle med, mye å forme. Tror dette kan bli fint.

Neste sist helg i september 2017. Maihaugen. 30 årsjubileum for Handverksinstituttet. Utstilling der blant annet smeden har fått sin plass. Fint å se at smeden tar sin plass, godt å vite at også han blir tatt inn i det gode selskap av dyktige handverkere. Det er ingen selvsagt ting at smeden har blitt tatt med på laget. Ofte og tidligere er han blitt kontaktet i aller siste del av et prosjekt og da gjerne 2 dager før oppstart, med følgende spørsmål: "Vi starter på mandag og da trenger vi , 3 økser, 4 pjålstål, 2 meddrag etc, etc......

Håpløst.

Men noe har skjedd, noen har tenkt, noen har foretatt seg noe, en god takk til smeden sjøl og alle handverkerene, en takk til institusjoner og skoler relatert til tradisjonelt handverk, en takk til akademikere og andre kloke folk som har fått oss inn i magasiner og universitetskjellere for å beskue smedhandverk og komme med faglige uttalelser, har noen gang en arkeolog hatt noe greie på smiteknikk?

Å smi er å forme sier mange, hva betyr det egentlig. Er det fri diktning i en jernklump eller er det en styrt handling mot et uttenkt mål? Tror på det siste og tillegg tror jeg på den stadige streven etter å smi gjenstanden ferdig på steet. Min handledare Mattias Helje sier alltid , to ekstra omganger med hammer og tang sparer deg en halv time med bånn kjedelig slipearbeid.

Det er fint med gode råd som virker, som skaper et resultat du kan være stolt av. Å ta ei nysmidd øks i handa, kjenne på den, lukke øynene og sanse de kvaliteter du har ønsket å forme, virkelig er der, ja, det er sjølve godfølelsen det!

Det jeg arbeider mye med disse dager, det er å dimensjonere jernet slik at jeg treffer ønsket form på øksa. Det er flere veier som fører til"Rom" men hand, øyne, kropp, følelse , og erfaring er gode målestokker for å ta ut et passende emne til ei passende øks. Ei høggærøks f, eks., mål på jern bit før utsmming: 8" x 2 1/2" x 3/4", kan bli ei riktig fin øks i tømmerskogen.

Har du et sånt mål kan du legge litt til og trekke litt i fra, så har du fort en annen øks, så skjerp deg du lille smedgutt og kom deg for f... ut i smedbua di !

Lykke til Myhresmeden.

Utforsk bloggen