Smedens blogg

Øystein Myhre

Dokumentasjon 3

Publisert: 10. nov. 2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Øystein Myhre

Dokumentasjon 2

Publisert: 8. nov. 2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Øystein Myhre

Dokumentasjon 1

Publisert: 7. nov. 2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Øystein Myhre

Smeden og smia

Publisert: 6. feb. 2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

Øystein Myhre

2018 og smeden

Publisert: 23. jan. 2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.

Øystein Myhre

Klang i tre, skog i ro, Italia og Paneveggio

Publisert: 14. nov. 2017

Paneveggio  medio oktober 2017. En skog full av 40 meter høye grantrær. Klangtrær til strenginstrumentenes lokk. Var det her han var, den gamle mester for å hente sin gran? Eller kan vi i dag like godt hente grana i den trøndske grannaskauen?

Øystein Myhre

Antonio, Cremona, Italia, feler og sånn...

Publisert: 7. nov. 2017

Å reise er fint. Da lærer jeg alltid noe nytt. Å reise som stipendiat i smedfaget i mitt andre fedreland er jo gull. Denne reisen hadde som formål å opplyse smeden om mesterenenes formfullendte feler i byen Cremona. Det betyr det som innebærer sjølve fela og de ting som beveger instrumentet i den gode retning. Skogen, treet, verktøyet og mennesket.

Øystein Myhre

I smedens hode

Publisert: 2. okt. 2017

Høst hos Myhresmeden. Lunt og godt i smia. Regn og drittvær ute. Fint å smi , fint å tenke. Fint se litt tilbake, se seg sjøl litt i korta. Fint å se framover. Mye å rusle med, mye å forme. Tror dette kan bli fint.

Øystein Myhre

At digte er at holde dommedag over seg selv....

Publisert: 10. sep. 2017

Godeste Henrik  Ibsen sa engang disse bevingede ord. Jeg har tenkt å filosofere litt over det å skrive om et handverk, for meg smedhandverket. Hvor vanskelig er dette egentlig, går det egentlig an å skrive smedens fag, eller blir det bare distanse og svada??? Eller kan det være klargjørende, og i tilfelle for hvem? Spørsmåla er mange, svara er ikke akkurat like presise som en abelsk 3. gradslikning....

Øystein Myhre

Øks, Mattias og jeg!

Publisert: 21. aug. 2017

Oppholdet i sommer med Mattias Helje, resulterte i minst tre faglige smedemner, blåsebælj, køllmile og øks....

Og det er øksa dette lille innlegget skal handle om.

Øksa kommer ikke rekande på ei fjøl, nei den kommer sigande og krypande inn i smedens kropp, smedens sinn og smedens sjel!

Utforsk bloggen