Leonardo Michelin-Salomon

Nærmere målet

Publisert: 22. mai 2020

Gitaren tar form og det er mange spennende oppgaver som venter

Neste steg er å justere sammenføyningen mellom hals og kropp og så lime gripebrettet. Jeg har tidligere gjort dette på forskjellige måter og kan fortsatt ikke finne en metode med tydelige fordeler, så jeg velger det som jeg er mest komfortabel med.

Det første er uansett å justere først kassa og så hælen slik at halsen blir sentrert langs symmetriaksen og halsvinkelen er korrekt. Nylig leste jeg en artikkel der det anbefales en negativ vinkling (bort fra strengene) som tilsvarer omtrent 0,3 til 0,5 mm ved sadelen. Det er det jeg også hadde konkludert med etter å ha bygget de siste Schöne-kopiene, så jeg sikter meg mot det.

Jeg passet på den ønskede vinkelen allerede da jeg justerte sammenføyningen mellom halsen og hælen, så nå var den nødvendige justeringen minimal.

Denne gangen valgte jeg å lime gripebrettet uten å justere det. Jeg lot hele stykket være bredere slik at det var litt overheng på begge sider. På denne måten kunne jeg trimme gripebrettet i stedet for å finjustere halsen som jeg ellers hadde gjort. Dette siden halsen nå var laminert og ikke kunne endres.

På denne gitaren er overgangen mellom halsen og kroppen plassert et sted mellom det 11. og det 12. båndet. Som du kan se på det første bildet har jeg passet på å merke det 11. båndet. Da kan jeg unngå å ha lim forbi dette punktet og kan lett dele gripebrettet der i etterkant.

Gripebrettet på noen gitarer var laget av to forskjellige trestykker, men ikke alltid. Jeg kunne godt ha gjort hele denne prosedyren med gripebrettet i ett, men jeg finner det fortsatt lettere å dele gripebrettet i to og ser ingen grunn til å ikke gjøre det.

Den ene delen er mye lettere å håndtere for seg selv.

Når alt er limt tar jeg meg av båndene. Denne gangen fester jeg avispapir over lokket for å holde ibenholtstøvet unna grana så mye som mulig.

Det er ikke mye igjen nå.

Jeg holder på med å teste nye prøver av naturlige fargestoffer – det skal jeg skrive litt om i neste uke. Ellers mangler jeg stolen, stemmeskruene og dekorasjonen rundt stolen som på denne gitaren var aldeles vakker.

Utforsk bloggen