Leonardo Michelin-Salomon

Listene

Publisert: 23. des. 2020

Små endringer og små utfordringer

Jeg har satt sammen gitaren og det som gjenstår er de utvendige listene. Byggeprosessen med denne gitaren er litt snudd på hodet i forhold til hva jeg har gjort inntil nå. Jeg må lime alle listene etter at halsen allerede er på plass. Det betyr endringer i måten jeg har jobbet på.

Arbeidet med listene i bunnen er for så vidt ganske likt, unntatt rundt hælen der jeg må kutte den siste biten med kniv.

På lokksiden er det noe av det samme: Halsen står i veien for verktøyet så den siste biten må jeg gjøre for hånd. Listene stopper ikke der heller: De indre listene vil fortsette rundt lokket, men den ytre listen skal løpe langs hele halsen frem til oversadelen. Jeg har ikke forutsett denne problemstillingen godt nok.

Før jeg bygget kassen, lurte jeg på hva som var best: Forme halsen med det samme eller vente til etterpå? Noen venter med en del av halsen til senere, så de kan spenne gitaren fra dette stedet i en skrustikke. Jeg har egentlig ikke behov for det, og jeg har overveid andre fordeler og ulemper uten å finne en god nok grunn til å vente: I min opplevelse er det mye lettere å forme halsen mens den er adskilt fra kroppen. Jeg visste at jeg skulle ha lister langs kanten, men uten å forstå situasjonen fullt ut.

Nå har jeg allerede formet halsen og har dermed mistet den jevne og rette flaten som jeg skulle ha støttet verktøyet mot. Nok et eksempel på hva som skjer når noe gjøres for første gang selv om teorien er på plass: Det kan bli vanskelig å ta høyde for absolutt alle utfordringene.

Jeg er nødt til å finne et alternativ. Jeg har én rett flate som jeg kan støtte meg mot: Selve gripebrettet. Jeg lager en jigg til en håndholdt overfres som jeg kan feste til halsen og som vil holde fresestålet rett. Jiggen er trimmet med selve fresestålet og vil dermed fungere som mal – sammen med listen – for hvor bredt sporet vil være. Kanten på halsen vil være min visuelle referanse. Listen vil skape den riktige avstanden mellom kanten og jiggen.

Sporet må være nøyaktig like bredt som listen.

Halslistene vil bli en naturlig fortsettelse av listene rundt lokket. De vil samtidig få det tynne gripebrettet til å se tykkere ut.

Resten av listene fortsetter rundt, mellom lokket og gripebrettet. Dette sporet kutter jeg for hånd.

Å lime listene byr ikke på spesielle utfordringer.

Gitaren er nå klar. Jeg kan legge på båndene og begynne å polere. I mellomtiden skal jeg lage et nytt sett med stemmeskruer og vil prøve å finne strenger som passer. God jul!

Utforsk bloggen