To nye håndverksstipendiater
Av: Birgit Sildnes, 03.07.2024Stipendiatordningen ved Norsk håndverksinstitutt skal gi tradisjonshåndverkere mulighet til å drive praktisk fordypning, forskning og formidling innenfor eget håndverk i en treårsperiode. Ordningen er svært populær, og det er alltid mange søkere til stillingene. I år var det en bunadtilvirker og en treskjærer som slapp gjennom nåløyet. De to nye håndverksstipendiatene starter 1. september.
Magnhild Peggy Jones Gilje, bunadtilvirker
Magnhild Gilje (37) er bosatt i Gjøvdal i Agder. Hun er utdannet bunadtilvirker og har fordypet seg i en av småteknikkene i bunadtilvirkerfaget – båndveving. Gilje har drevet med båndveving på grindvev i ni år, holdt kurs, jobbet med registreringsarbeid og vært medforfatter i en bok om båndveving. Dette er et tidkrevende og spesialisert arbeid som stadig færre behersker, og det er vanskelig å få tak i håndvevde bånd. Gilje har som overordnet mål å sørge for at båndveving holdes i hevd i Norge. Gilje vil i stipendiatperioden registrere redskap og bånd, oppsøke tradisjonsbærere og sikre kunnskapen om hvordan båndene veves. Hun avgrenser stipendiatoppgaven til sitt geografiske nærområde, men har som mål å bruke kunnskapen sin til å fremme disse teknikkene på landsbasis.
Jon Anders Fløistad, treskjærer
Jon Anders Fløistad (29) har vært tilknyttet Treskjæreverkstedet på Fornebu siden 2015, og der tok han svennebrev i 2017. Ved siden av jobben på Treskjæreverkstedet har han tatt en mastergrad i industridesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Fløistad har blant annet jobbet med å kopiere Urnes-portalen. Nå skal han være med på å kopiere takrytteren på Borgund stavkirke. Det er en del av et større prosjekt som ble påbegynt i 2023, med støtte fra Riksantikvaren. Tradisjonstømrer Hans Marumsrud og stipendiat Åsmund Stormoen er allerede i gang med å lage bygningsdeler til takrytteren i Tinn i Telemark. Fløistad skal jobbe med utskjæringer på takrytteren, og arbeide med stavkirke som tema i stipendiatperioden.
Om stipendiatordningen
Den treårige stipendiatordningen for håndverkere ved Norsk håndverksinstitutt legger til rette for å videreføre og utvikle forskjellige håndverksfag. Gjennom en praktisk tilnærming skal stipendiatene fordype seg i prosesser, problemstillinger og praksiser som er sentrale i tradisjonelt håndverk.