Spleiselag av båtbyggerkunnskap
Av: Tekst og foto, Birgit Sildnes, 24.02.2025Det er rundt 150 år siden det eksisterte en levende tradisjon for bygging av sunnfjordbåter. Nå er sunnfjordbåten i ferd med å gjenoppstå i et naust på Litle Færøyna ytterst i Sognefjorden. 21-åringen Espen Tonning har en sentral rolle i en byggeprosess som handler om langt mer enn å bygge båt.
Helt siden 6. klasse har Espen Tonning hatt lyst til å bli båtbygger. På Litle Færøyna får 21-åringen fra Hyllestad være med på et helt spesielt båtbyggeprosjekt der han stadig blir utfordret, ikke bare som håndverker. I dag har han fått i oppgave å fortelle om sunnfjordbåtens særtrekk.
Rundt 15 eksperter og entusiaster har samlet seg rundt inspirasjonsbåten, en gammel losbåt fra Batalden utenfor Florø. Den ligger under halvtak rett ved naustet der den nye sunnfjordbåten er i ferd med å ta form. Båtbyggerne samles stadig rundt den gamle seksringen for å diskutere neste byggetrinn, både med hverandre og med båten. Treverket fra 1800-tallet kan røpe sunnfjordbåtens hemmeligheter.
– Det gjelder å stille med et åpent sinn, forklarer Terje Planke. Man må stille de rette spørsmålene til båten, og ikke tro at man som erfaren båtbygger i nåtidens kontekst stiller med svarene.
Fargerikt fellesskap
De siste originale sunnfjordbåtene ble laget på slutten av 1800-tallet. For rundt 30 år siden begynte Josef Thingnes å se nærmere på den særegne og komplekse båttypen. Han bygde den første sunnfjordbåten i moderne tid. Seinere er det laget fem andre, og det er særlig Thingnes, Ove Losnegård, Svein Erik Øya og Terje Planke som har samlet seg praktisk kunnskap om sunnfjordbåten. Nå ønsker de å dele kunnskapen med så mange som mulig, ikke minst yngre båtbyggere, slik at tradisjonen bæres videre av flere enn dem selv. Det er på ingen måte slik at de fem mener å sitte med en fasit. Dette er et kollektivt prosjekt som inviterer til diskusjon om faglige løsninger. Planke betegner båtbyggingen som et formidabelt spleiselag av kunnskap.
De har invitert med andre trebåtbyggere, trebåtentusiaster, seilere, en vikingbåthugger, to lærlinger og en stipendiat i trebåtbyggerfaget. Nestoren Jon Godal har vært på besøk og studert Batalden-båten fra alle mulige vinkler, og elever fra United World College i Fjaler har vært med å lage enklere deler til båten. Lærlingen Espen Tonning fikk i oppgave å veilede dem.
Feiringer underveis
Den nye Batalden-båten er bygd på samlinger som er lagt til sommersesongen og den tida på året da Litle Færøyna er mest besøkt. Båtbyggerne blir stadig forstyrret av nysgjerrige tilskuere. Det er akkurat slik det skal være, ifølge Planke. «Forstyrrelsene» er formidling. Poenget er ikke å bli raskest mulig ferdig, men å formidle underveis om båtbygging som tradisjonell kystkultur, få til diskusjon og kunnskapsoverføring – og å ha det kjekt underveis.
Viktige milepæler i prosjektet har vært markert med fest og moro. Da Batalden-båten ble fraktet ut til øya i mai, lagde de festival for å feire båtens ankomst. I august var 65 stykker samlet i låven på Litle Færøyna for å feire og markere arbeidet. På ei samling i september inviterte båtbyggerne til fiskesuppeseilas, og da var båten såpass ferdig at den tjente som bord da fiskesuppa ble servert. Nå er arbeidet innstilt for vinteren, men til våren skal de ferdigstille og prøveseile sunnfjordbåten. Prosjektet avsluttes med at Litle Færøyna Kystkulturlag får en ny tradisjonsbåt til bruk på sitt levende kystkultursenter.
Øyperle i havgapet
Litle Færøyna Kystkulturlag drives på dugnadsbasis av private andelseiere. Den lille husmannsplassen har vært bebodd av Roar Moe siden 1998. Han er daglig leder og har ansvar for ettersyn med båter, hus og anlegg. Moe er entusiastisk vertskap for båtbyggerne som overnatter spredt rundt på anlegget – i naust, på låven og i båter. Han er også vertskap for hundrevis av elever og studenter hvert eneste år. På Litle Færøyna får nye generasjoner lære om tradisjonelt sjøbruk og friluftsliv ved sjøen – roing, seiling, fiske og godt sjømannskap. Batalden-båten har en ideell størrelse for slike kurs og skal tas aktivt i bruk fra sommersesongen 2025. Roar Moe setter stor pris på all aktiviteten som båtbyggeprosjektet har tilført Litle Færøyna. Lærlingen Espen Tonning setter stor pris på å få delta. Båtbygging er det kjekkeste han vet. Han ble anbefalt å ta fagbrev som tømrer først, og nå er 21-åringen allerede i innspurten på sitt andre fagbrev som trebåtbygger, med inngående kjennskap til bygging av sunnfjordbåt. Med snart to fagbrev, egen gård og selvsagt egen tradisjonsbåt er det lite som tyder på at Espen Tonning får fritidsproblemer.