Skomaker og gipsmaker blir stipendiater
Av: Birgit Sildnes, 12.06.25Norsk håndverksinstitutt har ansatt to nye stipendiater i tradisjonelt håndverk. Fra 1. september får en skomaker og en gipsmaker anledning til å gjøre et dypdykk i eget fag.
Den treårige stipendiatordningen ved Norsk håndverksinstitutt skal gi tradisjonshåndverkere mulighet til å drive praktisk fordypning, forskning og formidling innenfor eget håndverk. Ordningen er svært populær, og det er alltid mange søkere til de to stillingene som lyses ut årlig rundt årsskiftet. I søknadsbunken for 2025 var det et stort mangfold av fag og materialer, og søkerne kom fra hele landet.
Vi er glade for å kunngjøre at dette er våre to nye håndverksstipendiater fra 1.september 2025:
Peder Alme, gipsmaker
Peder Alme (39) er gipsmaker og stukkatør og driver bedriften Ornamentfabrikken på Valderøya utenfor Ålesund. Han har svennebrev i gipsmakerfaget fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og bachelor i keramisk kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo.
Alme skal bruke stipendiatperioden på å utforske en teknikk som har gått tapt i Norge – frihåndsmodellering av ornament direkte på fasader, såkalt opplegningsarbeid. Denne teknikken er mye brukt på fasadene i jugendbyen Ålesund. I stipendiatperioden skal Alme samle og utvikle solid kunnskap om opplegningsarbeid for å kunne ta best mulig vare på denne typen arkitektur, både i Ålesund og i andre deler av landet. Alme håper også å kunne bruke stipendiatprosjektet som grunnlag til å utvikle nye produkter og løsninger i sitt håndverksfag.
Dina Harkmark Lie, skomaker
Dina Harkmark Lie (40) har svennebrev som skomaker fra Plusskolen og har gått på tekstilstudier ved Høgskulen i Telemark. Hun driver Harkmark Sko fra verkstedet sitt på Rauland. Lie har spesialisert seg på dufsesko til folkedrakt. Kundene hennes må reise til Rauland både for å bli tatt mål av og for å prøve skoen underveis. Likevel mangler det ikke på oppdrag.
Mange er opptatt av at bunad og bunadssølv skal være godt håndverk, men det er et fåtall som skaffer seg håndlagede bunadssko. Skoene blir ofte kjøpt billig i butikk. Dina Harmark Lie skal brukes stipendiatperioden sin til å løfte frem folkedrakt-skoene, og Norsk institutt for bunad og folkedrakt ser frem til å samarbeide med henne. Skomakeren ønsker å fordype seg i vendsydde sko, noe som hørte til den norske folkedrakten på 1700-tallet. I september skal Dina Harkmark Lie ha særutstilling på Dyrsku’n i Seljord og vise frem vendsøm av sko.
Om stipendiatordningen
Den treårige stipendiatordningen for håndverkere ved Norsk håndverksinstitutt legger til rette for å videreføre og utvikle forskjellige håndverksfag. Gjennom en praktisk tilnærming skal stipendiatene fordype seg i prosesser, problemstillinger og praksiser som er sentrale i tradisjonelt håndverk.