logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / Satser friskt i sjeldent yrke

Satser friskt i sjeldent yrke

Av: Tekst og foto, Birgit Sildnes, 20.09.2024

Før sjekket han vesker og bager for farlig innhold – nå lager han vesker og bager. Men han gjør også mye mer. Vår avtroppende hospitant Paul Vink håper at folk får øynene opp for de varierte tjenestene til en veskesalmaker.

Paul Vink (31) jobbet som vekter på Gardermoen i åtte år og brukte all fritid på musikk og skinnarbeid. Metallrockeren fra Jessheim valgte å gjøre den ene av to lidenskaper om til yrkesvei. Han er den første i Norge på 71 år som har tatt fagbrev som veskesalmaker – med høyeste karakter. Deler av utdannelsen måtte han ta i Sverige, der salmakerfaget fortsatt står sterkt. Det siste halve året har han vært hospitant på Eidsvoll bygdetun gjennom prosjektet vårt Ungt tradisjonshåndverk. Nå satser han for seg selv i Vink Leather Company på Jessheim. 

 

2.jpg

 

Allsidig  
Paul Vink får stadig høre at han er tøff som tør å satse på et så smalt fag. Men han er ikke enig i at faget er så smalt. Tradisjonshåndverkeren har flere jobb-bein å stå på enn han hadde trodd, for han har truffet tidsånden. Bruk og kast er ut, nå er det trendy å reparere ting. En veskesalmaker kan gjøre alskens reparasjoner på gjenstander i skinn og lær, og også gjenstander i kunstig lær og stoff som båtkalesjer, båtputer eller treningsutstyr. Paul Vink tilbyr rens og reparasjon av skinnmøbler, vask og smøring av lærprodukter, og han tar innredningsoppdrag, som for eksempel å kle et gelender eller en bordplate i skinn. 
  
På sikt er drømmen å jobbe på heltid med spesialdesignede vesker. Paul utvikler stadig nye produkter i skinn og lær av høyeste kvalitet og med tilnærmet evig holdbarhet. Dette er eksklusive og dyre gjenstander, men stadig flere er villige til å betale for kvalitet og holdbarhet. Paul Vink har fått mye oppmerksomhet rundt den spesielle skinnposen han har designet – skinnbag til ladekabel for elbiler, i vegetabilsk garvet lær og med farger som er tilpasset bilens interiør. En av variantene har stikninger i kontrastfarge.

– Det er ikke så mange gutter som syr. Jeg håper å gå foran og vise at søm kan være tøft. Man må ikke brodere selv om man jobber med nål og tråd, sier Vink.
 

Hender 1 IMG_7864.jpg

 

Ønsker lærling
Det er ingen tvil om at Paul Vink har valgt seg en ytterst krevende yrkesvei. Men han har gjort grundige økonomiske kalkyler og investert i utstyr som skal gjøre det mulig å få lønnsomhet i produksjonen. Nå i startfasen er han avhengig av å ha deltidsjobb. Han skal jobbe i skinnverkstedet sitt på dagtid og på lager på kveldstid. Paul Vink er likevel sterk i troen på at han skal lykkes innenfor et sjeldent yrke som i Norge har røtter tilbake til 1700-tallet. På sikt håper han å kunne ta inn lærling. 

– Jeg håper etter hvert at jeg kan bidra til å utvikle faget mitt med å ansette lærling. Jeg synes det er gøy å være den eneste med svennebrev fra Norge, men jeg skulle ønske at flere valgte samme vei, slik at faget holdes i live, sier Paul Vink.
 

 

3.jpg

Ungt tradisjonshåndverk

Prosjektet Ungt tradisjonshåndverk er en spennende mulighet som både unge håndverkere og museer over hele landet bør se nærmere på. Unge håndverkere kan få tilbud om verdifull praksis, mens museer kan få tilført ekstra arbeidskraft i seks måneder. Målet med prosjektet er å få flere unge til å satse på tradisjonelle håndverksfag.