Nye stipendiater 2021 – To driftige damer
Garverfaget og modistfaget tenker man kanskje ikke umiddelbart på som nært beslektede. Men det er mye mer som forener, enn som skiller våre to nye stipendiater: modisten Stine Rudi Standal og garveren Sofie Kleppe.
Man trenger ikke snakke lenge med dem for å forstå at dette er kreative damer med stor gjennomføringskraft.
Sofie Kleppe bor og jobber i Vågå hvor hun i 2015 startet bedriften Jutulskinn. Den har nettopp byttet navn til Ulu of Norway, men driver fremdeles med akkurat det Sofie brenner for, nemlig å garve skinn på tradisjonelt vis og skape bærekraftige klær og bruksgjenstander.
Stine Rudi Standal driver også sin egen bedrift, Sigrid Modes, som bærer samme navn som oldemorens «modeforretning» og hatteatelier i Ålesund. Stine holder til i Oslo og har bred erfaring fra arbeid med hatter og kostymer til teater og opera.
Fordypning i håndverk
På spørsmål om hva de ser mest frem til med å bli stipendiater, er svaret nesten likelydende. - Jeg gleder meg til å bidra til å løfte modistfaget, kunne utvikle både meg selv og bransjen min. Og faktisk ha tid og rom til å kunne gå grundig inn i dette arbeidet, sier Stine. Gleden over å kunne fordype seg i håndverket, deler hun med Sofie. - Jeg gleder meg mest til å jobbe med håndverket mitt og det å lære nye og gamle skinnteknikker, og å få være student i mitt eget fag.
Og så gleder jeg meg veldig til å lære nye teknikker av ulike tradisjonsbærere, teste ut friluftsklær i skinn og bli bedre i skinngarving og skinnsøm. Dessuten gleder jeg meg til å samarbeide med mine stipendiatkolleger.
Bærekraft
Bærekraft er et viktig stikkord i begges prosjekter. Garverfaget har ikke en glitrende historie når det gjelder HMS og forurensende og giftige prosesser. Sofie Kleppe driver derimot garving etter tradisjonelle metoder med miljøvennlige og naturlige ingredienser. I prosjektet vil hun dykke ned i arven etter Nansen og Amunden og studere utviklingen av friluftsklær i Norge inspirert av naturfolk, laget av naturmaterialer. Hun ser disse klærne som et bærekraftig alternativ til goretex, nylon og andre plastbaserte materialer i moderne friluftsklær.
Hovedfokuset i Stines prosjekt er stråmateriale og stråbåndteknikker. - Jeg ønsker å se på historisk bruk, men også hvordan vi kan ta strå med oss som en mer bærekraftig resurs inn i fremtiden. Den andre delen av prosjektet til Stine handler om å dykke ned i Norges hatte- og modisthistorie, både med utviklingen av faget fra husflid til yrke og materialbruk og kunnskapsoverlevering.
Spenning
Stipendiatperioden begynner ikke før 1. september. I mellomtiden er det mye å tenke på, planlegge og å kjenne på spenning og sommerfugler i magen. - Det jeg er spent på er arbeidsformen, og å drive et så langvarig prosjekt fremover fra eget atelier. Det kan både bli utfordrende og spennende. Jeg gleder meg enormt til å treffe tradisjonsbærere, lære, jobbe med utvikling og oppsøke kunnskap, forteller Stine. - Jeg er spent på hvor mye jeg vil rekke å gjøre på 3 år, hvordan jeg klarer å strukturere prosjektene mine og hvordan jeg klarer å holde orden på bedrifta mi, ULU.
Bysommer og natursommer
Før stipendiatet tar til, er det også ferietid. Vi var selvsagt nysgjerrige på de nyansatte stipendiatenes sommerplaner. Modisten velger jobbing og byferie. - I sommer er jeg med på å arrangere en hatteutstilling i Oslo. Jeg skal også jobbe en del med hodeplagg til Nationaltheatrets store barneforestilling «En julenattsdrøm». Ut over dette håper jeg å nyte å ha litt fri og være turist i egen by Oslo og hjembyen min, Ålesund. Garveren skal tilbringe sommeren nærmere naturen. - I sommer skal jeg først til Finland å besøke slekt og venner. Deretter skal jeg og hele familien være med på en "Wild Moon" i Sverige, hvor vi sammen med andre familier og dyktige ledere, skal leve i naturen sammen i 1 måned. Det blir spennende!
Vi ønsker begge de nye stipendiatene god sommer og gleder oss til å ta fatt på høsten med to nye stipendiater på laget.