logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / Lærling i orgelbyggerfaget med spesialisering i harmonium (trøorgel)

Lærling i orgelbyggerfaget med spesialisering i harmonium (trøorgel)

Av: Inger Smedsrud, 15.07.2024

Lærling Robert Otnes har fått læreplass i en bedrift som har spesialisert seg på husorgler. Han må ha deler av læretida i et orgelbyggeri for å fylle kravene i læreplanen.

Robert Otnes.jpg

Lærling Robert Otnes har tømrerbakgrunn, men er interessert i musikk og orgler. Her skrur han på pedalene til et trøorgel han selv eier.

Et harmonium, også kalt husorgel, trøorgel eller pumpeorgel, er et instrument som ser ut som et lite orgel. Lyd produseres ved at luft blir presset gjennom metalltunger når tangenter trykkes ned. 

 

Tunger.jpg

Tungene i et harmonium tilsvarer pipene i et orgel, men størrelse er svært ulike.

 

 

Sammenslått.jpg

Stolk har fått inn et Mustel harmonium. Dette er Rolls Roycen innen instrumenttypen og er ikke noe de vanligvis får spørsmål om å restaurere. 

 

Læremester Arjen L. H. Stolk er egentlig maskiningeniør, men har mesteparten av livet vært svært opptatt av orgler og harmonier. Etter flytting fra Nederland til Herand i 2005 har reparasjoner av husorgler blitt et yrke og et slags levebrød. Det er svært vanskelig å leve av å reparere og restaurere slike instrumenter i et lite land som Norge og i tillegg lønne en lærling byr utvilsomt på utfordringer. Orgelbyggerfaget har fem års utdanning, altså ett år lengre enn for de fleste fag. Robert skal ha praktisk opplæring i fire og et halvt år. Vi håper bedriften kan få økonomiske bidrag for å få lærlingen gjennom opplæringen.

Du kan lese mer om Hardanger Harmonium på www.har-monium.no
 

Små håndverksfag

Sekretariatet for små og verneverdige fag (SSV) arbeider i hovedsak med fag som fører fram til svennebrev.