logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / HÅNDBOKBINDING – NORDISK UTSTILLING I OSLO

HÅNDBOKBINDING – NORDISK UTSTILLING I OSLO

Håndbokbinding representerer et håndverk med tradisjoner gjennom mange hundre år i Norden.

Innbinding av bøker skjer i dag stort sett maskinelt, men når det er behov for restaurering av bøker, innbinding av små opplag eller ønske om en spesiell innbinding, er det håndbokbinderen som gjelder.

Hvert fjerde år arrangeres vandreutstillingen Nordiske Bokbind. I 2018 er det Finland som er vertsland og Esbo Bokbindareförening har samarbeidet med Finlands Nationalbibliotek. Nordiske håndbokbindere har i lang tid samarbeidet om konkurranser og utstillinger. Fra 1956 til 1990 ble det avholdt konkurranser i ulike håndverksteknikker. Fra 2001 ble det besluttet at det ikke lenger skulle konkurreres i ulike klasser, men i stedet ha utstillinger med utvelgelse av om lag 25% av arbeidene som får hederlig omtale. Det ble også åpnet opp for amatørbokbindere. Sverige, Island og Danmark har tidligere hatt ansvar for utstillingen og i 2022 er det Norges tur.

 

Plakat for den nordiske bokbindutstillingen 2018 som består av i alt 51 bøker laget av nordiske håndbokbindere.

Det er fem norske deltakere med i utstillingen: Ingeir Djuvik, Erik Haagensen, Lisa Bøthun, Tone Garborg og Jan Fredrik Steine.

Innlegg ved åpningen av utstillingen:

Samlingsforvalter ved Oslo katedralskoles gamle bibliotek, Ernst Bjerke: Om tekst, bøker og bokbind.

Grafisk designer og doktorgradsstipendiat ved avdeling design på Kunsthøgskolen i Oslo, Ane Thon Knutsen: En egen trykkpresse.

Håndbokbinder Lisa Bøthun: Om Nordiske Bokbind 2018 og det nordiske samarbeidet.

Bøthun sto også for omvisning i utstillingen.

 

 

 

Håndbokbinderlærling Georg ved en av utstillingsmontrene i HumSam-biblioteket på Universitetet i Oslo på Blindern. Hans opplæringsansvarlige, Lisa Bøthun, har vært primus motor for arbeidet med utstillingen i Norge. Hun driver Bøthuns bokverksted i Tønsberg og holder også kurs i bokbinderi.

Håndbokbinding er i stor grad det samme håndverket som for hundre år siden, men valg av materialer og teknikker muliggjør et hav av ulike uttrykk.

 

 

 

 

 

 

Erik Haagensen har laget boka Vinduer.  Det er brukt geiteskinn i ryggen. Boka inneholder tekster om og bilder av vinduer. En utgave av boka i fjerdedels størrelse er en integrert del av designet. Vindusbildet på forsiden er frest ut med laser og fylt med hvitt.

Etter utstillingsåpningen var det omvisning i Universitetsbibliotekets håndbokbinderi.