logo
Norsk håndverksinstitutt / Immateriell kulturarv / Seterkultur og bunadsfest i Paraguay

Seterkultur og bunadsfest i Paraguay

Av: Eivind Falk, 10.01.2025

UNESCOs 19. komitemøte for immateriell kulturarv var i desember 2024 lagt til Paraguay, med nær 1000 deltagere til stede. På møtet deltok både representanter fra statspartene som har ratifisert 2003- konvensjonen og de av UNESCO akkrediterte NGOene. Norsk håndverksinstitutt har vært akkreditert som rådgivende organisasjon til UNESCO siden 2009, og var valgt inn i UNESCOs Evaluation Body 2016−2019.

Det var forberedt to inskripsjoner fra Norge på den representative listen over menneskehetens immaterielle kulturarv: Bunadbruken i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis og Seterkultur. Seterkultur var en felles nominasjon med Sverige. Norsk håndverksinstitutt har bidratt aktivt i arbeidet med å forberede begge søknadene. Med instituttets bakgrunn fra vårt arbeid i UNESCOs Evaluation Body har det vært en glede å kunne bistå underveis i prosessen. Spesielt har inskripsjonen ført til at bunadbruken i Norge har fått mye, og velfortjent, oppmerksomhet. I Paraguay var de fem organisasjonene som sto bak søknaden til stede, og selvsagt da iført bunad. Disse er Norsk Folkedraktforum, Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt og Studieforbundet kultur og tradisjon. Det er ingen overdrivelse å si at de norske bunadskledde representantene var blant komitemøtets heiteste fotoobjekter. Ved selve inskripsjonen hadde hele 13 norske representanter, inkludert representantene fra Kulturdirektoratet og Håndverksinstituttet, tatt på seg bunaden. En liten kuriositet i denne sammenhengen var at Nord-Korea også hadde nominert sin folkedraktkultur, som ble skrevet inn på det samme komitemøtet. 

 

De norske bunadsbrukerne fikk mye oppmerksomhet.jpg

De norske bunadsbrukerne fikk mye oppmerksomhet under komitemøtet, og var populære fotoobjekter. Foto: Håndverksinstituttet
 


Et annet høydepunkt på komitemøtet var at #HeritageAlive avholdt sin første filmfestival. #HeritageAlive er en av arbeidsgruppene under NGO Forum som deler de av UNESCO akkrediterte NGOenes erfaringer og refleksjoner fra arbeidet i felt. Håndverksinstituttet har deltatt aktivt i arbeidet med #HeritageAlive siden oppstarten i 2012, gjennom artikler og redaksjonell innsats. For instituttet har dette vært en del av vårt arbeid med å utvikle metodikk i feltet. Film har noen særskilte kvaliteter når det gjelder å dokumentere immateriell kulturarv, og her kan en årlig filmfestival i forbindelse med UNESCOs komitemøter være et viktig bidrag i arbeidet med å dele NGOenes erfaringer. En av filmene som kom gjennom nåløyet, og som ble vist under festivalen, var fra Norge, og laget av Norges Husflidslag.

 

#HeritageAlive Filmfestival.jpg

Den første #HeritageAlive filmfestival ble arrangert i Paraguay, og ble en stor suksess. Foto: Håndverksinstituttet
 


Ellers var det gledelig at Storbritannia nå endelig har ratifisert 2003-konvensjonen og derfor deltok på komitemøtet. Tilstede var også organisasjonen Heritage Crafts, som nå er akkreditert som rådgivende NGO til UNESCO, og som kan fortsette å være en god samarbeidspartner for instituttet fremover. 

 

Fra inskripsjonen av seterkultur (002).jpg

Et overblikk fra salen i forbindelse med innskrivingen av Seterkultur på UNESCOs representative liste. Foto: Norsk Folkedraktforum