Avsluttende oppgave for håndverksstipendiat Jorunn Løkvold

Den 4.9 gjennomførte duojár Jorunn Løkvold avsluttende prøve for sin stipendiatperiode hos Norsk håndverksinstitutt.

 

Jorunn Løkvold presenterer sitt arbeid under avsluttende prøve.

Jorunn Løkvold presenterer sitt arbeid under avsluttende prøve.

Hun presenterte flere av sine produkter i en utstilling på Senter for nordlige folk i Manndalen. I sentrum for hennes stipendiatperiode sto kråkesølv som applikasjon i belter og krager, en brutt tradisjon innen duodji.

"Det var en utfordring å lage krager med kråkesølvpynt når det ikke finnes bilder eller beskrivelser av sånne krager. Da måtte jeg gjøre en del research. Men det er viktige å huske på at duodji alltid har blitt skapt av noen. Hver duojár har sin uttrykksmåte og stil. Da blir det også en levende kultur som utvikler seg. Det er viktig, som Maja Dunfjell skriver i sin bok, at den personlige kreativiteten i duodji ikke må forsvinne, slik at ikke duodji bare blir kopiering av det gamle og at mangfoldet gir impulser til å utvikle tradisjonene videre.

Stipendiatperioden har gitt meg muligheten til å fordype meg i både historie og tradisjonell duodji. Kråkesølvet har vært en rød tråd gjennom mine tre år."  

Etter å ha presentert sine arbeider, metoder og kilder og svart på sensorenes spørsmål, ble dagen avsluttet med åpning av hennes utstilling, Riebangolli / kråkesølv i samisk klestradisjon. Ca 80 fremmøtte kom for å oppleve dette.

 

 

 

UTSTILLING:

Riebangolli / kråkesølv i samisk klestradisjon
Hvor: Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk, Galleriet
Utstillingsperiode: 4. – 18. september

 

 

 

 

JORUNN LØKVOLD - DUOJÁR

Gjennom mitt stipendiat skal jeg fordype meg i tradisjonell kystsamisk drakttradisjon langs kysten av Vest- Finnmark og Troms.