logo
Norsk håndverksinstitutt / Våre prosjekter / Prosjekt plantefarging av lin og hamp

Prosjekt plantefarging av lin og hamp

Prosjektet «Plantefarging av lin og hamp – inspirert av Susanna Pihl» tar utgangspunkt i 29 små prøvelapper som er bevart i Gunnerusbiblioteket i Trondheim. 

Siden med stoffprøver ble vist i tekstilutstillingen «Tusen tråder» på Maihaugen i 2013/2014. Hildegunn Eggum besøkte utstillingen og fikk lyst til å prøve ut fargeoppskrifter som kunne gi tilnærmet samme resultat som noen av stoffprøvene fra 1782. Eggum har lang erfaring med dyrking og beredning av lin og har i mange år arbeidet med farging av garn.

Eggum har sammen med medlemmer fra Linjentene i Våle og Naturfargegruppa (begge tilknyttet Norges Linforening) i 2016 samlet fargeoppskrifter, fargeingredienser som var tilgjengelig også på 1700-tallet, kjøpt inn hamp- og linfiber, spunnet garn og prøvefarget på en systematisk måte. I samarbeid med Håndverksinstituttet, fortsetter prosjektarbeidet i 2017 og 2018.

Rapport om plantefarging av lin og hamp

Naturfargegruppa i Norges Linforening har i perioden 2016-2018 gjennomført et prosjekt i samarbeid med Norsk håndverksinstitutt som ble kalt «Inspirert av Susanna Johanna Pihl». Vellykket farging av lin og hamp med plantefarger har vært ansett som vanskelig.