logo
Norsk håndverksinstitutt / Våre prosjekter / Mjøsbåtseminar 19. og 20. juni 2024

Mjøsbåtseminar 19. og 20. juni 2024

19. og 20. juni 2024 inviterer Norsk håndverksinstitutt i samarbeid med Anno museum og Forbundet Kysten til seminar om mjøsbåtene og om båtbyggerprosjektet Anno museum gjennomfører på Hamar sommeren 2024. Arrangementet gjennomføres i Hamar Roklub 1881 sine lokaler på Tjuvholmen i Hamar, og på båtbyggeriet ved Skibladnerbrygga. Det er et begrenset antall plasser.

Mjøsbåt er en samlebetegnelse på trebåter som er bygget ved og/eller brukt på Mjøsa, og omfatter båttyper som spissbåt, pram, ferge, plattgatter, tverrskotting, notbåt og åfløy. Mjøsbåtarkivet dokumenterer og formidler kunnskap om disse båtene, og har et fokus på kulturvern av de små trebåtene som hovedsakelig ble brukt til fiske og fritid fra sent 1800-tall og fram til i dag.

Mjøsbåt 1.jpg

Tradisjonell mjøsbåt ved Jessnes, ca. 1930. I båten Lumi Johannessen (t.h.), Ruth Oline Engebretsen (midten) og ukjent. Foto: Johs Johannessen/Anno Domkirkeodden.

 

Anno museum gjennomfører prosjektet Revitalisering av Mjøsbåtkulturen, og en del av prosjektet er digital dokumentasjon av et utvalg mjøsbåter gjennom 3D-dokumentasjon og fotogrammetri. Gjennom Forbundet Kystens breddegaveprosjekt «Tradisjonsbåt – bygging og bruk" har Anno museum fått midler til å bygge en kopi av en mjøsbåt opprinnelig bygget av Martin Grøndal, som levde fra 1891 til 1973. Båten skal bygges på ei sentral tomt like ved Skibladnerbrygga på Hamar, og kopien skal bygges på grunnlag av digital dokumentasjon. Dette er en ny måte å tilnærme seg kopibygging av båt på, og hensikten er å se hvordan en digital kopi kan fungere som grunnlag for et båtbyggerprosjekt. Publikum kan besøke båtbyggeriet i åpningstida, og følge båtbygger Emil Holmgren gjennom prosessen.

Som del av dette prosjektet inviterer Norsk håndverksinstitutt i samarbeid med Anno museum og Forbundet Kysten til et gratis lunsj til lunsj-seminar om mjøsbåtene og om båtbyggerprosjektet 19. og 20. juni 2024. Arrangementet gjennomføres i Hamar Roklub 1881 sine lokaler på Tjuvholmen i Hamar, og på båtbyggeriet ved Skibladnerbrygga.

Det er et begrenset antall plasser.
 

Foreløpig PROGRAM:

Tid:   19.-20.06, lunsj til lunsj
Sted    Hamar Roklub, Tjuvholmen, Hamar

19. juni

12.00    Lunsj og registrering
13.00    Velkommen v/ Eivind Falk
    - Hilsen fra Forbundet Kysten v/ Tore Friis-Olsen
    - Vern av tradisjonshåndverk, med særlig fokus på båt v/ Norsk håndverksinstitutt
    - Mjøsbåttradisjonen v/ Sigurd S. Nielsen
    - Presentasjon av prosjektet og metode (rekonstruksjon etter 3D-modell)
    - Presentasjon av båtbygger Emil Holmgren
14.30    Befaring, se på originale mjøsbåter på området til Hamar Roklub
16.00    Avslutning dag 1
    Felles middag (ikke inkludert) for de som ønsker det på Mjøsfronten (Street food) 

20. juni

09.00    Kort samling i plenum
09.30    Gå til båtverksted
    - Orientering om praktisk tilnærming til prosjektet ut fra metode v/ båtbygger Emil Holmgren
    - Faglig diskusjon
13.00    Lunsj og avslutning på Hamar Roklub

 

Påmeldingsfrist 14. juni 2024
 

Påmelding - Mjøsbåtseminar 19. og 20. juni

Fields
Deltagerliste

 

 

Møsbåt 2 - båtbygger.jpg

Båtbygger Martin Grøndal i verkstedet sitt i Ottestad, 1956. Foto: Reidar Haugsrud/Anno Glomdalsmuseet.