logo
Norsk håndverksinstitutt / Våre prosjekter / Knipling med metalltråd

Knipling med metalltråd

Av: Mona Løkting

I 2016 og 2017 gjennomførte Håndverksinstituttet et prosjekt på metallknipling, kniple med kniplepinner og tråd av gull og sølv.
 

Kniplinger som blir fremstilt med kniplepinner har vært kjent siden 1500-tallet i Sør-Europa. Disse ble laget av tråd som ble viklet rundt kniplepinnene og festet til en kniplepute. Kniplinger av metall som sølv og gull har også lange tradisjoner i Europa.

I Norge kjenner vi til metallkniplinger brukt på folkedrakter/brudedrakter og dåpsplagg fra 1700- tallet. Etter at Ernst Ziesler fra Arendal tok opp igjen dette håndverket i Norge, har han holdt flere kurs og foredrag.

Som fagperson deltok Anna Sigurðardóttir. Anna har god erfaring i å kniple både med ull- og lintråd. Hun holder kniplekurs på Raulandsakademiet, og har en mastergrad i Tradisjonskunst med spesialemne knipling. Anna har også gått på kurs hos Ernst Ziesler i metallknipling.

Ernst Ziesler har studert kniplehåndverket i Europa og metallkniplinger på norsk draktmateriale. Han har en unik kunnskap om teknikken, og kan kniple utallige varianter av mønster. Han rekonstruerer gamle metallkniplinger og tegner kniplebrev så nye kniplinger kan bli kniplet.

Kniple s.jpg