logo
Norsk håndverksinstitutt / Våre prosjekter / Håndverk i krig - Ukraina 2023

Håndverk i krig - Ukraina 2023

Av: Eivind Falk

Norsk håndverksinstitutt har samarbeidet med den ukrainske NGOen Democracy through Culture om et prosjekt for formidling av ukrainsk tradisjonshåndverk.

12 ukrainere, håndverkere og musikere, kjørte buss i 72 timer fra Ukraina for å dele og utveksle kunnskap med det norske publikum. Utstilling og workshops har rullet i perioden fra 28. oktober til 5. november på Fredrikstad Museum, som er en del av Østfoldmuseene.

Deltagere red.jpg

 

Sammen har vi arrangert flere workshops og laget en utstilling som har stått på museet. Håndverkere fra Ukraina har møtt håndverkere fra Norge, og det har vært arrangert workshop for musikkinstrumentmakere, dekorasjonsmalere og utøvere av den populære tradisjonen med dekor av egg; pysanka. I tillegg har det vært arrangert konsert med ukrainsk tradisjonsmusikk, samt et eget program og møte med ukrainske flykninger i området, i samarbeid med Norsk Folkehjelp.

Eggdekorering red.jpg

 

Ukraina utstilling og workshop.jpg

 

Jarle maler red..jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NRK har laget fine innslag både på radio og TV, og de siste dagene strømmet det til med publikum som ville lære seg å dekorere egg på ukrainsk, eller møte musikere, dekorasjonsmalere eller musikkinstrumentmakere. Tradisjonshåndverk og musikk kjenner ingen grenser, og den levende kulturarven er noe vi kan bære med oss. Nettopp derfor er de levende tradisjonene ekstra viktig for mennesker som er på flukt. Ukraina har rike og levende håndverkstradisjoner, og for de ukrainske deltagerne var det fint å få anledning til å vise en annen side av Ukraina enn krigen vi kjenner gjennom media.

Prosjektet er gjennomført med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Håndverksløftet. I tillegg har vi hatt et godt samarbeid med Norges Husflidslag og Norsk Instrumentmakerforening, som har formidlet tiltaket til deltagere på norsk side. 
 

 

Egg red.jpg

 

 

Håndverk i krig - Ukraina 2023

Denne utstillingen kan du oppleve på Fredrikstad Museum, Tøihuset i Gamlebyen

Helgene 28.-29. oktober og 4.-5. november har du også mulighet til å møte ukrainske håndverkere  som demonstrerer tre av sine spesielle håndverkstradisjoner: Bandura musikkinstrument, Pysanka eggdekorering og Vyshyvanka folkedrakter.