Stipendiatsamling høsten 2020

Av: Hilde Ekeberg

Å være stipendiat er å være en del av et kollegium. Derfor forsøker vi å samle alle stipendiatene to ganger hvert år, slik at de får mulighet til å diskutere sine respektive prosjekter.

I disse dager er det å samles utenfor digitale løsninger et gode i seg selv. Det var også ekstra hyggelig å kunne møtes i nærheten av verkstedet til snekkerstipendiat Ellev Steinsli. I store, luftige og corona-vennlige lokaler fikk vi høre om Ellevs prosjekt. Det ble også muligheter for å studere forsøkene med materialkvalitet og tørking på nært hold. Ellevs prosjekt inneholder både nyproduksjon av vinduer og dører på gammel metode og undersøkelser av vinduer og dører som har tålt tidens tann. 


Resten av samlingen foregikk på Auskin Kreative Senter. Et bedre vertskap kunne man knapt tenke seg for en samling med håndverkere. Kai Johansen jobber som treskjærer på Stiklestad Nasjonale Kultursenter og tilbyr samtidig kurs på Auskin. Vi fikk ta en kikk inn i verkstedet og se på noe av det han har laget, blant annet en samling med lyrer han har kopiert ut fra ulike arkeologiske funn. 
Det ble også tid til et besøk på Stiklestad Nasjonale Kultursenter hvor vi fikk se hvordan de samarbeider med NTNUs bachelorutdanning i tradisjonelt bygghåndverk og teknisk bygningsvern. I tillegg til middelaldergården Stiklastadir som er en prosessuell autentisk gjenskapning av middelalderbygg. 
Programmet inne i møterommet gav rom for refleksjon rundt håndverk og håndverkskunnskap, administrative spørsmål i tillegg til erfaringsutvekslinger rundt egne prosjekter. 
Men det viktigste med slike samlinger er som vanlig det som ikke står på programmet. Å snakke om verktøy, prosjektplanlegging, hvordan det er å være stipendiat, hvordan det er å være helt ny som stipendiat og mye, mye mer. Det er nettopp derfor det er så godt å samles innimellom.