logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / Smiing på Mesnadagen

Smiing på Mesnadagen

Av: Birgit Sildnes, 08.05.2023

Det var store kontraster i handlestrøket Mesnakvartalet på Lillehammer da museumsbonden og smeden fra Maihaugen tok turen ned til sentrum i anledning «Mesnadagen». Mens klesbutikkene holdt moteshow, så fyrte smeden opp i essa, og samarbeidet med bonden om å sette sammen ei ny treharv. 

Anders Hagen er museumsbonde på Maihaugen, mens Øystein P. Hatle er hospitant gjennom Norsk håndverksinstitutt og prosjektet «Ungt tradisjonshåndverk». Både bonde, smed og moteshow tiltrakk seg mange skuelystne på den varme vårdagen. Det krydde av folk i handlekvartalet ved Mesnaelva. 
 

Øystein og Anders 1.jpg


Mesnakvartalet består i dag av trendy klesbutikker, spesialforretninger for turutstyr og symaskiner, bakeri, skomaker og til og med et diamantsliperi. Mesnaelva renner idyllisk gjennom handleområdet, og langs elva er det flere flotte sitteplasser. 
  

Øystein og Anders 4.jpg

Elva var selve livsnerven i Lillehammer, og årsaken til at byen ble grunnlagt nettopp her. Langs elva har det siden starten av 1800-tallet vært stor og variert industrivirksomhet. En av de eldste og viktigste virksomhetene var Mesna Brug, etablert i 1814. Mesna Brug var blant annet produsent av landbruksredskaper, og det var derfor ikke tilfeldig at smeden Øystein og bonden Anders laget harv sammen denne dagen; linjene i arbeidet og historiefortellingen kunne enkelt trekkes tilbake til kvartalets opprinnelige funksjon. Harva som ble montert på Mesnadagen er en kopi av ei harv fra Øygarden på Maihaugen, og skal brukes i våronna på Maihaugen senere i mai.