logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / LÆRLING I HÅNDBOKBINDERFAGET I STAVANGER

LÆRLING I HÅNDBOKBINDERFAGET I STAVANGER

Når man er tenåring er det kanskje ikke håndbokbinding som virker som den mest selvsagte utdanningsmuligheten. Det er da heller ikke helt tilfeldig at Mariell Røed Erland, som er 19 år, har valgt et så vidt spesielt yrke.

Hun har vært i bestefarens verksted og fattet mer og mer interesse for faget. Hun er en av to nye lærlinger som startet i faget i 2017. 

Mariell binder inn aviser på protokollmaskinen. Innbinding av aviser, blader, protokoller osv. er typiske oppdrag for et håndbokbinderi. Innbinding av enkeltbøker eller bøker i mindre opplag er også vanlige arbeidsoppgaver.

Reparasjon og restaurering av gamle bøker er en vanlig oppgave for håndbokbindere. Her ser Mariell på en gammel bibel som trenger hjelp. I bedriften produseres det også moderne ting som visittkort og eksklusive kort og omslag. Nettopp allsidigheten og alt «putlearbeidet» liker Mariell godt. Svenneprøven skal etter planen avlegges høsten 2019.

 

 

 

Terje Erland er innehaver av Bokbinderiet Erland as og er opplæringsansvarlig for barnebarnet Mariell. Han begynte selv som læring i 1973 og etablerte egen bedrift i 1989.

 

I et håndbokbinderverksted er det mengder av verktøy, klisjeer, skrift, stempler og i tillegg skinn i ulike farger og kvaliteter, marmorert papir, metallfolier, bladgull etc.

 

Innbundne bøker kan være store eller bittesmå.