logo
Norsk håndverksinstitutt / Om oss / Aktuelt / Jakta på Girardoni har blitt bok

Jakta på Girardoni har blitt bok

Av: Hilde Ekeberg

Børsemaker og tidligere stipendiat Alf H. Helland har gitt ut bok om sitt stipendiatprosjekt som var rekonstruksjonen av den luftdrevne armérifla Girardoni M1780. Rifla har en spennende historie og Helland skriver med stor innlevelse om sitt prosjekt i boka Jakta på Girardoni.

Hellands stipendiatprosjekt var ikke enkelt, men nettopp derfor har det blitt en knakende god historie. Som stipendiat ved Norsk håndverksinstitutt, satte han seg fore å bli den første som lykkes i å lage en kopi av den luftdrevne armérifla Girardoni M 1780. Rifla ble opprinnelig konstruert av klokkemakeren Bartholomeus Girardoni på oppdrag fra keiser Josef II av Østerrike-Ungarn. Rifla ble satt i produksjon i 1780 under strengt hemmelighold, men forsvant igjen i 1805 og siden har ingen klart å kopiere den.

Boka «Jakta på Girardoni» tar oss med på en reise, eller egentlig flere reiser. Det er både en reise gjennom Alfs prosjekt som innebar alt fra å bygge seg opp et eget gjørtleri i hagen, sveise en tank som skal tåle trykk opp mot 100 bar og til eksperimentering med å lage ventiler av skinn. Samtidig er det også en reise tilbake i tid. Selv om det er dialogen med katten Bent Erik som er mest uttalt gjennom boken, er Alf i stadig dialog med den for lengst avdøde klokkemakeren. Derfor får bli med tilbake i tid til Girardonis verksted og til slagmarken hvor våpenet var i bruk. 

Visste du forresten at akkurat denne rifla også har spilt en viktig rolle i utforskingen av den nord-amerikanske kontinentet? Alt dette og mere til kan man lese om i boken som er like underholdende som den er lærerik.