logo

øks og atter øks

Publisert:

Det er ikke bare øksa som skal smies. Det er mye rundt ei øks, mye tenkning, mange forsøk, mye hjelpeverktøy, mange innfallsmetoder.

Stadig noe nytt å lære, blir aldri ferdig, men er på den gode lærevei.

En ting er jo sjølve essevarmen, hvor mye blåst skal brukes ?, 

Hva slags kull skal jeg bruke ved essesveis?

Hvor viktig er brenselets kvalitet?

Hvor viktig er smedens stell av essa?

Når har kullet sin optimale brennverdi i forhold til den gode essesveis?

Hva med hammer størrelse og form i forhold til essesveis?

Hva er det beste steet å essesveise på? 

Er det viktig at steet er forvarmet før essesveis?

Hva med jernet og stålet

Hva med tanga

Hva med sjølve smeden

Dette er bare noen få spørsmål som jeg ofte reflekterer over når smiarbeidet  er i full gang, svara er ofte ikke helt avklart for meg, det er alltid en usikkerhet i smiarbeidet. Denne usikkerheten er viktig for den sporer meg til nytenkning og nye arbeidprosesser.

Jeg kan for eksempel tenke slik:

Bruke god blåst i eisa di, Øystein, men ikke så mye at du presser kullet ut av trauet. Du skal bruke reint fint kull som er noe utbrent før essesveis, steinkull er for meg best, men godt trekull av lauvtre er også bra.

Kullet har størst varmepotensiale når det har brent en god stund og kullfettet er borte og kullstørrelsen ikke er blitt for liten.

Hammeren din bør være tung og god , ca 2kg er en god størrelse for essesveising.

Når ambolten er flere kuldegrader er det viktig at du forvarmer steets bane før sveis!

Velg en ambolt til essesveis før du begynner å smi, og hold deg til denne.

Stål og jern er et kapittel for seg, men kort fortalt, bruk reint jern sammen med et ulegert verktøystål du har lært å kjenne gjennom mange års smierfaring.

Tanga bør være lang ,kraftig med stor kjeft som tar hele øksenakken i et gap!

Dette var bare noen få spørsmål, med enkle svar, mer vil komme!

Det aller viktigste er smedens tilstedeværelse, form og aktpågivenhet, har du ikke dagen, Øystein, ta deg en pause, gå deg en tur skauen, til essesveisarbeidet av øks må du være 100% tilstede!!

Smia kaller og jeg må følge dens kall.

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.