logo

Veldig enkelt , men ikke særlig lett......!

Publisert:

Johannes I Fosse sier alltid til meg, "Det er er enkelt, Øystein, men ikkje lett, heller du kan bytte på det å si , det er lett, men ikkje enkelt!!

Å det kan jeg skrive under på, for navaren byr både hodebry og dermed også mye bry i smia! Men det har jeg vel bare godt av mener mange handverkere, som synes jeg trenger en god sparringpartner i smia, og der får jeg daglig en dose juling av "navaren".

Skjønt, jeg har jo lært litt underveis!

Akkurat nå arbeider jeg med de store navarane som vi gjerne finner i sør, øst og midtnorge. 

Skjæret på disse navarane er mye kortere enn på "Fossenavavarane/vestlandsnavarane. Mens Fosse vrir skjæret minst halvannen gang, er disse korte navarane, kun vridd en halv tørning, som vi sier i Sandefjord. Dette er særlig gjeldende på bygningsnavarane i str. 5/8, 3/4, 7/8, 1, 5/4 og 1 1/2 norsk tomme (26.15mm)

Når jeg vrir et så kort skjær, er jeg ute av Fossetradisjonen, og jeg har kun gjenstandens tause materialspråk å lære meg fra. Det viser seg at her må jeg være særs nøye med absolutt alle detaljer, og tenk på alle de jeg ikke ser.

Skjæret må smies med nennsom og fast hand og stor hammer på feks en 1 1/2" navarskjær, og her er det nøye at jeg smir framskjæret(eggen) en del mer fram enn bakskjæret, slik at framskjæret tar godt tak i veden hele veien og slipper seg godt ut mot bakskjæret, frivinkel.

Videre må skjæret smies rundt og vakkert, jevnt, kont, midttjukt hele veien. Vriinga er passe enkelt og gjøres med ei god smitang, flattang 10mm kjeft.

Resten av arbeidet gjøres på dor og ste og jeg må sørge for at alle retninger stemmer, ikke lett dette for en skarve øksesmed.

Når ferdig smidd, slipes og files og så herding og lynning, puh, endelig en løy bøy for smedgutten!!!

Så skal sveiva(handtaket) spikkast, med pjål , høvel og kniv, en pust i bakken og moro med litt trearbe!!

Så slip og fin filing, ikke så lett det heller, Jarle Hugstmyr!!!!!!

Skjeft og prøv navaren!! noen ganger går den ikke godt og det er bare krumme nakken og filjustere!!!!!!!!!

Noen ganger er det "ålreit" og smeden er gladgutt.

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.